Index Vakbarát Hírportál

A fájlcserét üldözik, a warez ftp senkit nem zavar

2010. december 23., csütörtök 10:43

Novemberben a magyar internet egyik legviccesebb sztorija volt, amikor egy filmek kalózverzióit emelt díjas sms-ek ellenében letöltésre kínáló oldal, a bangftp.com bemenedzselte a reklámját az MTI sajtóközleményei közé. A Comment:com megírta, a fél magyar net átvette, mindenki jól kiröhögte magát rajta, és mindenki biztos volt abban is, hogy ekkora példátlan szemtelenség nem marad megtorlatlanul, és az oldalt napokon belül bezárják, a szervereket lefoglalják, talán még a szervertermet is felszántják és behintik sóval.

Azóta eltelt több mint egy hónap, és nyilvánvaló módon szerzői jogokat sértő, ezt magáról ország-világ előtt felvállaló és hirdető oldal azóta is vígan működik, a számlálója szerint napi 5-600 látogatót fogad. Ez azért is nehezen érthető, mert 2010-ben egész évben egymást követték a razziák és szerverlefoglalások a nagyobb magyar fájlcserélő központoknál.

Hogy került be az MTI-be?

A szürreális történek első érthetetlen pontja, hogy hogyan kerül egy illegális bizniszt futtató vállalkozás a Magyar Távirati Iroda hírei közé. A közlemény a bangftp elindulásáról a hírügynökség OTS (Original Text Service) sajtószolgálatának közleményei között jelent meg; ez egy olyan szolgáltatás, ahol bárki megjelentethet sajtóközleményt pénzért. Az árlista 11 ezer forintnál kezdődik, ezért egy 600 karakteres szöveget vesz át a távirati iroda, és juttatja el az összes előfizetőjéhez, vagyis gyakorlatilag a teljes magyar sajtóhoz.

Bár az OTS híreinek tartalmáért az MTI semmilyen felelősséget nem vállal, illegális dolgokat természetesen itt sem lehet hirdetni, legalábbis elméletileg. Kérdésünkre az MTI-nél azt a választ kaptuk, hogy a bangftp közleménye egyszerűen nem tűnt gyanúsnak, ezért nem ellenőrizték, hogy egy legális online videotékáról, vagy egy kalózoldalról van szó (a Comment:com posztjának megjelenése után pár nappal aztán törölték a közleményt az archívumból).

Miért működhet még mindig?

A BRFK sajtóosztálya megkeresésünkre december elején, a sztori kipattanása után bő két héttel közölte, hogy a rendőrségnek nincsen tudomása semmilyen bangftp-esetről, de mint minden ilyen esetben, most is hivatalból vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy történt-e jogsértés. Azóta újabb két hét telt el, minden látható fejlemény nélkül.

A dolog annál is érthetetlenebb, mert a warezoldal nem igyekszik különösebben elbújni. Az MTI mellett spamkampányokban, online és offline hirdetési újságokban hirdeti magát, az oldalon feltünteti az üzlet mögött álló cég nevét, megadja a bankszámlaszámot, ahová befizetheti az egyszeri felhasználó a letöltések díját, ha nem akar emelt díjas sms-ekkel babrálni.

Pár perc Google-turkálással kideríthető, hogy a kalóz ftp mögött egy idén nyáron Biatorbágyon 500 ezer forintos tőkével bejegyzett Kft. áll, a bankszámlát egy fonyódi Otp-fiók kezeli, publikusan elérhető a cégjegyzékszám, adószám, a székhely, az ügyvezető neve, minden (a cég tevékenységi köre egyébként papíron élelmiszer, ital, dohányáru és egyéb termékek ügynöki nagykereskedelme, illetve csomagküldő, internetes kiskereskedelem).

Vagyis amellett, hogy az oldal nyíltan hirdeti az illegális tevékenységét, olyan környezetben, amikor a hasonló oldalak szervereit ötvenesével foglalják le a rendőrök óriásrazziák során, valósággal tálcán kínálja az elérhetőségeit azok számára, akik esetleg el akarnák kapni. Csakhogy az elmúlt öt hétben minden jel arra mutatott, hogy senki nem igyekszik különösebben elkapni.

És egyáltalán mi ez?

A kalóz ftp a fájlcsere elterjedése óta egyre inkább háttérbe szoruló módszer a másolt filmek és zenék, feltört szoftverek terjesztésére. A módszer egyszerű: adott egy nagy tárhellyel és sávszélességgel felvértezett szerver (a bangftp-é az iptolocation.com adatai szerint valahol Oroszországban van), amihez pénzért kaphatunk hozzáférést.

A fájlcsere azért nyomta le az ftp-szervereket, mert a torrent egyrészt ingyenes (ha eltekintünk a kisebb, zártkörű trackerektől, ahová pénzért lehet csatlakozni), másrészt a fájlcserélők egymástól töltik le az adatokat, így a hálózat központi szerver nélkül jóval stabilabb, és gyorsabb is lehet.

Az sms-warezt ma már kalózkörökben is általános megvetés övezi, mivel szembemegy a fájlcserélők első számú elvével, ami a kodályi „a zene mindenkié” elvet kiterjesztve azt mondja, minden ingyen van; ingyen töltök le, ingyen osztok meg. A fizetős letöltés egyébként a törvény szemében is súlyosabb bűn, mint a sima fájlcsere, éppen az anyagi haszonszerzés miatt. Ráadásul pont emiatt könnyebben is megfogható az üzemeltető, mint egy torrent trackeré, hiszen valahogyan felveszi a befolyt pénzt, akár bankszámlára utal a felhasználó, akár emelt díjas sms-sel, amit egy külső aggregátor cég szolgáltat az ftp fenntartójának.

Hogy mennyit lehet keresni egy warez ftp-vel, arról kalózkörökben is csak ellenőrizhetetlen mendemondák keringenek. A bangftp-nél 5 napos letöltős bérletet 400, 25 naposat 1500 forint plusz áfa ellenében lehet venni, ennek nagyjából a felét elteszi jutalékként az sms-aggregátor cég, plusz valamiből magát a szervert is fenn kell tartani. Az árakból és a napi pár száz fős látogatottságból (aminek persze csak a töredéke válik fizető vevővé) úgy tűnik, hogy az MTI-ben hirdető, csodálatra méltóan szemtelen kalózok valójában aránylag kis halak lehetnek.

Így viszont végképp nem áll össze a kép, warez ftp-k érinthetetlenségét a torrentes folklór ugyanis azzal magyarázza, hogy a razziák mögött valójában a fizetős ftp-szerverek fenntartói állnak: a milliós bevételükből a rendőrségen a megfelelő zsebekbe csúsztatott százalékokkal vásárolnak immunitást a razziákra, és tartják egyben állandó rettegésben a torrentes konkurenciát.

Rovatok