Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat bukhat a Sony a Playstation-hekkertámadáson

2011. május 2., hétfő 13:47

Április közepén 77 millió felhasználó személyes adatait lopták el a Sony két adatbázisából: a Playstation3 játékkonzolok online hálózata, a PSN, illetve az interneteléréssel felszerelt tévék és bluray-lejátszók Quriocity rendszere vált a hekkerek áldozatává. A cég egy ideig ködösített, majd bevallotta a betörés tényét, és most a PSN újraindításával párhuzamosan bocsánatot is kér: minden felhasználó 30 napnyi ingyen-előfizetést kap a PSN rendszerre. A PSN-nek egyelőre csak az alapfunkciói üzemelnek, a teljes újraindítás május közepéig is elhúzódhat.

Még mindig nem tisztázott, hogy hitelkártya-adatokat is sikerült-e a támadóknak megszerezni, a neten keringő pletykák szerint igen, sőt, már árulják is azokat a feketepiacon. Biztonságtechnikai szakemberek azt javasolják, az összes érintett cserélje le a kártyáját, amivel be volt regisztrálva a Sonyhoz. A kártyacsere és az ezzel járó adminisztráció átlagos költsége 3-5 dollár, így az ügynek csak ez a része 300 millió dollárba kerülhet.

Elemzők szerint a Sony az egész botrányon másfél milliárd dollárt bukhat. A Playstation3 piaci bevezetésének költségei évekre veszteségbe fordították az egész Sony-költségvetést, mivel a játékkonzoloknál bevett szokás, hogy eleinte a gyártási költségnél olcsóbban adják a gépet, hogy aztán a rá eladott játékok árába épített licencdíj hozzon nyereséget. Ez a módszer bevált a Playstation első két generációjánál, a harmadik messze nem akkora siker, mint elődei (50 millió kelt el belőle öt év alatt, az első két generáció 100, illetve 150 milliós eladása után), de a 2008-as karácsonyi szezon óta így is nyereséget termel - amit a PSN-botrány most le is nullázhat a borúlátó forgatókönyvek szerint.

A hekkerek után javában tart a nyomozás, az FBI bevonásával, annyi már biztos, hogy az első találgatásokkal ellentétben nem a hírhedt netes aktivistacsoport Anonymous hekkerei állnak a támadás mögött (ők a PS3-at feltörő hekker ellen indított eljárás miatt támadták a Sonyt akkoriban túlterheléses támadásokkal). A technikai részletekről annyit árult el a Sony, hogy a rendszer egyik szerverén egy régi, rosszul karbantartott szoftver futott, ezen keresztül jutottak be a támadók a belső, érzékeny információkat tároló adatbázisokhoz. A támadást a Sony biztonsági főnöke nagyon kifinomultnak, a hekkereket pedig igen felkészültnek nevezte.

Rovatok