Index Vakbarát Hírportál

Újabb 25 millió felhasználó adatait veszítette el a Sony

2011. május 3., kedd 09:19

Hétfőn minden előzetes figyelmeztetés nélkül leállt a Sony főleg pécés online játékokat futtató hálózata, a station.com. Mint kiderült, az áprilisi hekkertámadás során a cég amerikai divíziójához, a SOE-hez (Sony Online Entertainment) is betörtek, ennek a nyomait fedezték fel most.

A cég több mint harminc online játékot futtatott a megtámadott rendszeren, köztük a maguk idején a világ legnépszerűbbjeinek számító Everquestet és Star Wars Galaxiest, a facebookos Fortune League-t, vagy az idén megjelent, nagy sikerű DC Universe Online-t.

A hekkerek 24,6 millió felhasználó személyes adataihoz fértek hozzá, az ellopott adatbázisban nevek, postai és emailcímek, születési dátumok, telefonszámok, és felhasználónév-jelszó párok (utóbbi titkosítva) szerepeltek. Sikerült még ellopniuk egy 2007-ből származó, archivált adatbázist, amiben több mint 23 ezer osztrák, német, spanyol és holland felhasználó bankkártyaszámai szerepeltek, az online vásárláshoz szükséges kártyalejárati dátummal együtt.

A betörések ügyében a cég specialistáinak csapata és az FBI is nyomoz, egyelőre annyit árulnak el, hogy a hekkerek csendben ülnek a zsákmányukon, vagy megpróbálják titokban eladni azt, de még senki nem próbált meg visszaélni a Sonytól kikerült személyes adatokkal. Elemzők szerint a cégnek másfél milliárd dolláros kárt okozhat a betörés, az ebből fakadó presztízsveszteség, és a játékosok bizalmának megrendülése.

Rovatok