Index Vakbarát Hírportál

Perrel fenyegetnek a lehülyézett Explorer-felhasználók

2011. augusztus 3., szerda 09:59

Nagy vihart kavart a kanadai AptiQuant elemzőcég felmérése, ami az egyes böngészőket használók átlagos IQ-ját mérte fel. A hét elején publikált eredmények szerint Az Internet Explorer felhasználói érték el az intelligenciateszteken a legalacsonyabb eredményeket, a 6.0-s verzió júzerei alig 80 pontos átlageredményt produkáltak, amihez hasonlót az általános iskolát nem befejezettek csoportjában szoktak mérni a tesztek. Az összes többi böngésző felhasználói 100 feletti átlagot mutattak fel, a legmagasabbat az Opera - egyébként nem túl népes - felhasználótábora, akik 120 felett voltak átlagban.

A cég a weboldalán jelentette be, hogy a lojális Explorer-felhasználók tömegesen háborodtak fel a rájuk nézve nem túl hízelgő eredményen, és voltak, akik annyira sértésnek vették a felmérést, hogy perrel fenyegették meg az elemzőcéget. Az AptiQuant szóvivője szerint ha valóban elindul egy ilyen per, azt nyilvánvaló módon meg fogják nyerni, és ez csak alátámasztja a méréseik hitelességét. Egyben azzal nyugtatta a háborgó Explorer-hívőket, hogy az eredmény nem azt jelenti, hogy aki ezt a böngészőt választja, az ostoba, hanem azt, hogy ha valakinek az átlagnál alacsonyabb az intelligenciája, az nagyobb eséllyel használ Explorert, mint más böngészőt.

A cég egyébként közzétette a teszt módszertanát is: a weboldalukon lehetett egy ingyenes IQ-tesztet kitölteni, és több mint 100 ezer kitöltés után ennek az eredményeit dolgozták fel aszerint, hogy a weboldalra milyen böngészővel érkeztek a teszt kitöltői. Az alanyok nem tudták, hogy a böngészőjük szerint fogják majd átlagolni az eredményeiket, így kizárható, hogy vicces kedvű trollok direkt rontották volna le az Explorer átlagát.

Rovatok