Index Vakbarát Hírportál

Felvásárolhatják a HP-t?

2011. augusztus 23., kedd 11:38

A világ legnagyobb pécégyártója, a Hewlett Packard múlt heti bejelentése (a cég kiszáll a pécés bizniszből, lelövi a WebOS operációs rendszert, ezentúl a szoftverfejlesztés és szerverek felé fordul, és 10 milliárd dollárért felvásárolja a közösségi keresőszolgáltatásban utazó brit Autonomy céget) alaposan felkavarta a kedélyeket az iparban, a tőzsdén, és az elemzők köreiben egyaránt. A részvényesek és a pénzvilág egyértelműen negatívan reagált a cég lépésére, a részvényárfolyam 26 százalékot zuhant, később aztán visszakapaszkodott kicsit, de így is 20 százalékkal a bejelentés előtti szinten áll csak.

A New York Post információi szerint ez veszélyes helyzetbe sodorta a céget, és a szoftverpiac egyik legnagyobb szereplője, az Oracle a közeljövőben megpróbálkozik majd a vállalat felvásárlásával. A főként adatbázisszoftverekben utazó Oracle-t az alapító Larry Ellison mellett jelenleg a Mark Hurd vezeti, aki korábban éppen a HP vezérigazgatója volt, így pontosan ismerheti mindkét céget, és az esetleges összeolvadás előnyeit.

A Forbes üzleti magazin által megszólaltatott szakértők racionális lépésnek nevezték az esetleges felvásárlást, és valószínűnek tartják, hogy az Oracle, vagy akár más vevő meg fog próbálkozni vele, ha kilenc hónapon belül nem emelkedik jelentősen a HP papírjainak árfolyama. Mivel az Autonomy felvásárlásának pozitív hatásai csak hosszú távon várhatók, és a HP szabadalmai, szoftverei, és a szerverpiacon szerzett óriási tapasztalata több nagy cégnek is tökéletes felvásárlási célponttá teszik, a piaci elemzők szerint logikus döntés lenne most, a bejelentés utáni meggyengült pozíciójában lecsapni a HP-re a nagyobb halaknak.

Az Oracle egyébként híres a több milliárd dolláros felvásárlásairól, 2005 óta legalább hat ilyen nagyságrendű üzletet kötött (azért legalább, mert a felvásárlásai nagy részénél a cég nem hozta nyilvánosságra a pénzügyi részleteket), és tavaly a Sun 7,4 milliárd dolláros bekebelezésével azt is megmutatta, hogy nem riad vissza a nagy múltú, az Oracle-től kissé eltérő profilú óriáscégek beolvasztásától sem. A HP piaci értékét jelenleg 50 milliárd dollárra becsülik, a felvásárlása az egyik legnagyobb értékű üzlet lenne az informatika történetében.

Rovatok