Index Vakbarát Hírportál

Az árvíz miatt nőtt a merevlemezek ára

2011. november 7., hétfő 10:32

Komoly hiány alakult ki a merevlemezek piacán a negyedik negyedévben a thaiföldi áradások következtében. A július vége óta tartó, közel 400 halálos áldozatot követelő árvíz jó néhány ipari zónát is elért, ami a délkelet-ázsiai országban üzemeket fenntartó globális vállalatok közül több termelésére volt kisebb-nagyobb mértékben hatással. Köztük vannak a legnagyobb merevlemezgyártók is, amelyek jelentős termeléskiesésről voltak kénytelenek beszámolni, a hírre pedig az árak azonnal emelkedni kezdtek.

A szegmens második legnagyobb szereplőjének számító Seagate – amely nemrég kapta meg az európai jóváhagyást a Samsung HDD-részlegének felvásárlására – arra figyelmeztetett, hogy az áradások miatt az eredetileg tervezett 40-50 millió helyett 41-45 millió készüléket tud majd leszállítani a jelenlegi negyedévben. A vártnál alacsonyabb darabszám mellett azonban magasabb lesz a bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után maradó bevétel, mivel a szűk kínálat drágulást idézett elő.

Fájóbban érinti a természeti katasztrófa a Western Digitalt, ami gyártókapacitásának akár 75 százalékáról is kénytelen lemondani átmenetileg. A Seagate becslése szerint a decemberrel záruló negyedévben 180 millió merevlemezre lenne kereslet, a piaci szereplők azonban legfeljebb 110-120 milliót tudnak majd szállítani. A termeléskiesést jellemzően az okozza, hogy akadozik, esetenként teljesen leállt az alkatrész-utánpótlás.

A gyártók válaszul átlagosan 20-40 százalékkal emelték az áraikat, de esetenként ennél jóval húzósabb drágulással is lehet találkozni. A Pricegrabber ár-összehasonlító oldalon például a Western Digital 1,5 terabájtos Caviar Green modelljének ára a múlt héten 162 dollárról 280 dollárra ugrott. A várakozások szerint a kínálat március környékén állhat vissza az áradás előtti szintre, addig további áremelkedésre lehet számítani.

Rovatok