Index Vakbarát Hírportál

Telefonra továbbítja a képeket a marsjáró

2012. január 13., péntek 11:27

A NASA marsjárója, az Opportunity 2004 óta továbbítja a Marsról készített képeket a Földre. Mark Powell, a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatója olyan ingyenes alkalmazást fejlesztett, amivel az Iphone- és Android-felhasználók a telefonjukon követhetik nyomon az Opportunity által rögzített képeket. A Mars Images-nek nevezett app automatikusan továbbítja az összes képet a telefonra, amit az Opportunity a bolygó felszínén rögzített.

Azon túl, hogy az alkalmazás segítségével szinte valós időben követhetjük nyomon a marsjáró útját, a régebbi, archivált felvételeket is megnézhetjük. Az archívumba rövidesen azokat a felvételeket is feltöltik, amiket a Spirit készített, mielőtt felélte volna az energiatartalékait.

A marsjárókkal a NASA az élet jeleit kutatja a bolygón. A csillagászok feltételezése szerint valaha nagy mennyiségű víz boríthatta a Mars felszínét. A Spirit már felfedezett néhány olyan, vízmolekulákat is tartalmaző kőzetet, ami igazolhatja a feltételezés helyességét. Az Opportunity tavaly decemberben ugyancsak víz nyomaira bukkant: egy kráter peremén olyan gipszlerakódásokat észlelt, amik szintén egy őstenger jelenlétére utalhatnak.

Rovatok