Index Vakbarát Hírportál

Magyarok is tüntetnek a szabad internetért

2012. február 10., péntek 12:06

Szombaton több magyarországi városban tüntetést tartanak a szervezők szerint a SOPA és a PIPA után az internet szabadságát fenyegető még nagyobb veszély, a 21 EU-tagállam és Magyarország által szép csendben aláírt Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) ellen. A 2007 óta, nagyrészt titokban tárgyalt megállapodás a hamisított termékek, elsősorban gyógyszerek és műszaki cikkek nemzetközi kereskedelme ellen lépne fel.

Országos tiltakozás

A budapesti tüntetők szombaton négy órakor találkoznak a Margit híd, Pesti hídfőnél. A tervek szerint végigvonulnak a pesti rakparton, majd a Parlament előtt elhaladva a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület épülete elé mennek. Az ACTA ellen tiltakoznak ugyanebben az időpontban Pécsen, Szegeden és Székesfehérváron is.

Az egyezménnyel az a probléma, hogy nagyon tágan értelmezi a hamisítás fogalmát, ráadásul nagyon sok helyen homályosan fogalmaz, és kriminalizálja a nem szándékos, vagy akár kimondottan véletlen szerzői jogsértéseket is. Az ACTA nem határoz meg pontos szabályokat a fair use (tisztességes felhasználás) körében, ami egyébként a józan ész határai közé szorítaná a szerzői jogvédelmet, és kimondja, hogy az információszabadság jegyében milyen kivételeket lehet tenni az elvileg jogvédett anyagok másolási és terjesztési korlátai alól.

A megállapodásban benne van az Amerikában a szerzői jogsértések kártérítés-megállapításához használt „statutory damage” rendszer kiterjesztése. Eszerint a jogsértéseket kategóriánként be kell árazni, és ezek felszorzása adja ki a büntetés összegét. Így lehet például harminc mp3 fájl letöltéséért 140 milliós bírságot ráverni egy fájlcserélő egyetemistára. Az ACTA azt is rögzíti, hogy az illegális megosztásokkal és letöltésekkel okozott kárt azt feltételezve kell megállapítani, hogy a letöltők egyébként megvásárolták volna az adott tartalmakat – ami a valóságtól eléggé elrugaszkodott elképzelés. Ráadásul az ACTA-ra hivatkozva a szolgáltatók kötelezhetőek lehetnek arra, hogy a jogtulajdonosoknak kiadják a jogsértéssel vádolt felhasználóik adatait.

Egész Európában tüntetnek

A lengyelek a tüntetések hatására egyelőre nem írták alá az egyezményt, Csehország szintén leállította a ratifikálást, Szlovákiában pedig a Robert Fico által vezetett ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt lépett fel az ACTA ellen, mert az szerinte jogi és szociális kételyeket is felvet. Szombaton egyébként nemcsak Magyarországon, hanem Európa több városában is tüntetnek, Portugáliától Finnországig.

Rovatok