Index Vakbarát Hírportál

144 millió forintos büntetés harminc mp3 fájlért

2011. szeptember 20., kedd 14:29

Az amerikai szövetségi bíróságon ítéletet hozott Joel Tenenbaum bostoni egyetemista ügyében, ami az egyik leghíresebb fájlcserélőper, és csillagászati összegű büntetésekkel, fellebbezésekkel és újratárgyalási kérelmekkel tarkított története már évek óta húzódik. A bíróság a mostani ítéletben visszatért az eredeti álláspontjához, és a harminc mp3 formátumú zeneszám illegális letöltéséért és megosztásáért 675 ezer dollár (144,7 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte Tenenbaumot.

A pert az amerikai zenekiadók szövetsége, a RIAA indította még 2007-ben. A jogsértés többszörösen bizonyított volt, a kétezres évek elején az akkor még tizenéves Tenenbaum több fájlcserélő hálózatot is aktívan használt, és 30 esetben bizonyították rá az illegális letöltést, illetve megosztást. A kérdés csak az volt, mekkora büntetést kap a bostoni egyetem fizika szakát időközben lassan elvégző diák.

Az első ítéletet 2009 augusztusában hozta a bíróság: minden egyes bizonyított jogsértésért 22500 dolláros kártérítést ítélt meg a RIAA által képviselt zenekiadóknak. Tenenbaum (illetve ügyvédje, a Harvard egyetem jogászprofesszora, Charless Nesson) fellebbezett, és egy év alatt sikerült is elérniük, hogy a büntetést a tizedére csökkentse a bíróság. Ez azonban a zenekiadóknak nem tetszett (bár még mindig a háromszorosa volt az amerikai törvényekben megszabott minimális büntetési tételnek), és ezúttal ők kértek új tárgyalást.

A bíróság most új ítéletében visszaállította az eredeti, 675 ezer dolláros büntetést, amit valószínűleg újabb fellebbezés fog követni. Tenenbaum egyébként azt nyilatkozta, a megtizedelt bírságot sem tudná kifizetni, nem hogy az eredetit, és egyébként is abszurd ekkora büntetést kiszabni annyi zene illegális beszerzéséért, amit az iTunesról egyébként 30 dollárért lehet letölteni.

Rovatok