Index Vakbarát Hírportál

Óvadékkal szabadlábon Kim Dotcom

2012. február 22., szerda 11:00

Kim Dotcom, a Megaupload vezére óvadék ellenében távozhatott a bíróságról szerda reggel, mert a bíró szerint nem fér hozzá olyan eszközökhöz, amelyekkel elmenekülhetne az országból. A fájlcserélő alapítóját január közepén vették őrizetbe Új-Zélandon.

Az óvadék feltételeiben szerepel, hogy az aucklandi Coatesville-be kell beköltöznie. A döntés nem azt jelenti, hogy mostantól teljes életet élhet: nem internetezhet, nem utazhat 80 kilométernél messzebbre és nem repülhet helikopterrel sem. Korábban pont azért utasították el az óvadékkérelmet, mert úgy gondolták, Dotcom hozzáfér a magánrepülőjéhez és helikopterjeihez.

Az amerikai ügyészek ellenezik az óvadékot, mert szerintük a fájlcserélő alapítója hozzáfér pénzügyi tartalékaihoz, így könnyen odébbállhat. Bizonyítaniuk azonban nem sikerült ezt az állítást, a puszta gyanú pedig nem elég ellene.

Ügyvédje szerint Dotcomnak minden oka megvan arra, hogy a családjával maradjon és vagyona megtartásáért küzdjön. Valamint, bár ügyfelének van német és finn útlevele is, mindkét országnak van kiadatási egyezménye az Amerikai Egyesült Államokkal, így bármikor bíróság elé állíthatnák, ha oda menekülne.

Rovatok