Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanokból csináltak wifi hotspotot

2012. március 13., kedd 14:47

Egy texasi kísérletben hajléktalan embereket használtak mobilinternet-hozzáférést nyújtó wifi hotspotként. A megoldás rengeteg kritikát kapott, az ötletgazda reklámügynökségnek védekeznie kellett. A cég weboldalán hozzászólók és a twitterezők mellett a Gawker újságírója is kiakadt.

A Bartle Bogle Hegarty (BBH) reklámügynökség felszerelt 13 hajléktalan embert 4G mobil wifi eszközökkel a texasi Austinban. A hajléktalanok helyzete egy térképen követhető, aki arra jár, igénybe veheti a szolgáltatásukat. A cég által javasolt ár 2 dollár 15 perc netezésért, de mindenki annyit fizet, amennyit akar. A BBH oldalán hozzászólók szerint a projekt illetlen és helytelen. A twitterezők nagy része azt kérdezte, mi lett ebből a világból, míg mások szerint az ötlet inspiráló, és esélyt ad a hajléktalan embereknek, hogy pozitívan kötődjenek a világhoz.

A BHH egyik újabb blogbejegyzésemegjegyzi, hogy nagyon sokan beszélnek most erről a projektről, ami mindenképpen jó azoknak a hajléktalan embereknek, akiken segíteni próbálnak. A „hotspot menedzserek” pedig megtarthatják a pénzt, amit keresnek. A cég szerint az ötlet ugyanaz, mint az újságokat árusító hajléktalanok esetében. Sokan adnak pénzt érte, annak ellenére, hogy végül nem viszik el az újságot. „A modell nem hibás, egyszerűen a kiemenete archaikus az okostelefonok korában” – írják.

A cég úgy gondolja, manapság értelmesebb dolog, ha a felhasználók 4G nethozzáférést vásárolhatnak a hajléktalanoktól, amiért Paypalon annyit fizetnek, amennyit akarnak. A BHH szerint ez még csak a bétateszt, később szélesebb körben is elfogadott, elterjedt lehet a megoldás.

First World Problems

Sokaknak tetszett a szolgáltatás, de voltak panaszos ügyfelek is. „A hajléktalanom kisétál a vételi területről” – írja valaki, aki kipróbálta. Az, hogy segítünk a hipsztereknek megnézni az emailjeiket nem jótékonykodás, valójában veszélyes és hátrányos az utcán élő emberekre nézve – fogalmazta meg frappánsan az egyik kritikus. Mások egyszerűen kiakadtak: „Szó szerint hotspotnak hívni egy személyt azt eredményezi, hogy az illető az Ipad-birtokos nagyközönség szemében nem lesz más, mint egy árucikk." A hajléktalanok által kötelezően hordandó pólón egyébként az valóban szerepel, hogy „XYZ, egy hotspot".

John Bird, a Big Issue nevű hajléktalanmagazin alapítója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy vegyes érzései vannak a projekttel kapcsolatban. „Ha a BBH csak annyit csinál, hogy antennává alakítja ezeket az embereket, és megkéri őket, hogy álljanak ott, ahol vannak, akkor úgy kezelik őket, ahogy a viktoriánusok tették, akik posztereket tartattak velük. Amennyiben viszont őszintén úgy gondolják, hogy az ötlet oda vezet, hogy ezek az emberek részt vállalhatnak a tartalom-előállításban, az más – de ez még nem dőlt el” – fogalmazott. Az mindenesetre látszik, hogy az ötlet mögött egy reklámügynökség van, elég megnézni a betanított szöveget felmondó egyik hajléktalanról készült videót.

Rovatok