Index Vakbarát Hírportál

A tőzsdefelügyelet vizsgálná a Groupont

2012. április 3., kedd 11:01

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot indíthat a Groupon ellen. A Wall Street Journal információi szerint a közösségi vásárlásra építő kuponos szájt azért került a hatóságok látókörébe, mert nem teljesen tiszta a pénzügyi helyzetük. A tavaly novemberi tőzsdére lépés előtt is kétszer átírták a pénzügyi jelentésüket. A tőzsdefelügyelet még nem döntött a kérdésben, de hivatalosan nyilatkozni nem akarnak az ügyben.

Nem újdonság, hogy a Groupon pénzügyeit és üzleti tervét megkérdőjelezik. Már a tőzsdére lépés előtt is sokan szkeptikusak voltak, hogy életképes-e a működésük. A tőzsdére lépés utáni első jelentésük csalódás volt, a részvényenként várt 3 centes nyereség helyett 0,08 dolláros veszteséget jelentettek. Ugyanakkor az egy évvel korábbi időszakhoz képest 195 százalékkal növekedett a bevétel, ráadásul veszteségesből nyereségesre fordult a cég.

Sokan még most is kételkednek abban, hogy jó ötlet volt-e a tőzsdére lépés. A cég egyre nagyobb és jobb ajánlatokat tesz, ez a működésének alapelve. Ebből viszont az következik, hogy néhány ajánlat nem állja meg a helyét. Rocky Agarwal eelemző már az elejétől követi a Groupon működését, ő hozza fel az egyik ajánlatot példaként. Az ajánlat szerint fagyasztással csökkentik a páciensben a zsírt, ehhez a kezeléshez azonban megfelelő fizikai állapotban kell lennie a páciensnek. A Groupon azonban nem tudja ezt előzetesen megvizsgálni, így a kupont bárki megveheti. Csak az orvosnál derül ki, hogy nem kaphatják meg a kezelést, így fel kell hívniuk a Groupont a pénz visszafizetéséért. Ez sokáig elhúzódhat.

A vizsgálat hírére a Groupon részvényei 17 százalékot estek hétfőn, 15,27 dolláron álltak tőzsdezáráskor. Ez messze a 20 dolláros IPO ár alatt van. A Groupon rossz szereplése visszavetheti azokat az IT cégeket, melyek a következő 12 hónapban szeretnének tőzsdére lépni. Bár az Groupon nem IT cég, a befektetőknek a bizalma mégis meginoghat a szektorban.

Rovatok