Index Vakbarát Hírportál

A földön állva már jól megy a bombázás az F-35-nek

2012. április 20., péntek 09:28

Március 29-én befejeződtek az amerikai hadsereg új, F–35-ös repülőgépének belső fegyvertereivel kapcsolatos földi tesztek. Az azt megelőző két hétben kilenc különböző fegyverrendszert próbáltak ki, a kísérletek során elsősorban a bombák és rakéták (például a GBU-12-es lézervezérelt bomba, vagy az 450 kilós GBU-32 bomba) kioldásának folyamatát figyelték.

„Az ilyen földi tesztek kellenek ahhoz, hogy később már menet közben, a levegőben is kipróbálhassuk a fegyvereket” – mondta el Erik Etz százados, a repülőgép haditengerészeti változatának tesztjeit vezető tiszt.

A tesztek során az egy helyben álló repülőgépről kioldott, hatástalanított bombák egy szivacsokkal teli verembe hullanak, és a mérnökök elsősorban a kioldásban résztvevő alkatrészek működését és a teherhordó felületek változásait figyelik. A pilótafülkéből a tesztpilóta szerint mindebből szinte semmit sem lehet érzékelni, de Matthew Taylor alezredes szerint az a legfontosabb, hogy a gép lassan eljut a hadrendbe állításig.

A jelentős csúszással és költségtúllépéssel készülő, rövid felszállásra és függőleges landolásra is képes F35-ös különböző variánsai az amerikai hadsereg minden ágában lecserélhetik majd a most szolgáló gépek nagy részét, azonban ehhez a mostani tesztek sikere is kell – tavaly év végén a repülő a tervezési hibái miatt került be a híradásokba.

Rovatok