Index Vakbarát Hírportál

Két éven belül kész a bányász űrszonda

2012. április 25., szerda 12:35

Miután kedden egy amerikai vállalkozás bejelentette, hogy aszteroidák bányászására indul, kiderült még néhány réészlet a projektről. A Planetary Resources arra készül, hogy bányászűrhajókat küld a Földhöz közeli aszteroidákra, hogy kibányássza az értékes nyersanyagot és a Földre szállítsa azt.

Az első űrhajót huszonnégy hónapon belül szeretnék elindítani, ez valójában egy Föld körüli pályán mozgó teleszkóp lenne, amellyel azonosítani és kategorizálni lehetne az aszteroidákat. A Föld közelében ugyanis kilencezernél is több aszteroida mozog, ezekből ezerötszázra nagyjából olyan erőfeszítés lenne leszállni, mint a Holdra. A bányászatra alkalmas aszteroidákat szűrné ki az Arkyd 101 űrteleszkóp.

A tervek szerint egy évtizeden belül megtalálnák az első néhány aszteroidát, amiket meg is lehetne célozni. Erre az időszakra az Arkyd 102 is elkészülne, ami még mindig teleszkóp lenne (a 100-as szériában csak teleszkópok lennének).

A 200-as szériát csak ezek után kezdenék el fejleszteni, ezek már valódi űrhajók lennének, amelyek megvizsgálnák az előzetesen kiválasztott aszteroidákat. A 300-as sorozatban valósítanák meg a célt, vagyis ezek lennének a bányászűrhajók. Ezek majd odarepülnek a megfelelő aszteroidára, megvizsgálják a felszínt és minden elérhető információt. Két tucatnyi mérnök dolgozik jelenleg ezeken a gépeken.

A vállalkozás nem adott pontos adatokat, hogy mennyibe kerülne az Arkydok kifejlesztése, de a szokásos százmilliók helyett tízmillió dolláros nagyságrendek hangzottak el.

Egyéb hozadékai is lehetnek a vállalkozásnak. Ha sikerült olyan aszteroidát találni, amelyen víz is van, akkor az utánpótlást jelenthet a NASA misszióihoz, akár úgy is, hogy hidrogénné és oxigénné választják szét (az ötletet tudományos fantasztikus regényekből vették). A végső cél, hogy kiterjesszék az űrutazást a magánszféra megjelenésével.

A közvetlen cél viszont a fémbányászat, például a platina bányászása. Peter Diamandis, a Planetary Resources egyik alapítója szerint egy uncia (28,35 gramm) platina 1500 dollár, így ez lenne az egyik anyag, amely fedezné a költségeket. Jelenleg a fémet főleg a Földre zuhant aszteroidákból nyerik ki.

Az ember által vezetett űrhajókra azonban várni kell, a vállalkozás nem erre összpontosít, hanem robotokkal próbál majd operálni a belátható jövőben. A projekt sok kockázatot rejt, még senki nem tudja megjósolni, hogy a felvázolt üzleti modell működni fog-e, ez csak évek múlva derül ki. A csapat a személyi számítógépek kifejlesztéséhez hasonlítja a bejárandó utat. Az alapcél a bányászat, de a nagyravágyóbb terv a Naprendszer bevonása az emberiség gazdasági jövőjébe. Ez nagyon nehéz, de ha sikerült, akkor az egész emberiség javára válhat.

Rovatok