Index Vakbarát Hírportál

A Google tudta, hogy adatokat gyűjt a wifikről

2012. április 30., hétfő 11:15

A Google egyik mérnöke tudott arról, hogy személyes adatokat gyűjtenek a wifi hotspotokról. A Google a Maps térképszolgáltatásához használt fényképek készítésekor tisztázatlan körülmények között begyűjtött rengeteg adatot az útközben talált titkosítatlan wifi-hotspotokról is, azok gazdáinak beleegyezése nélkül.

Az amerikai hírközlési felügyelet (FCC) két hete 25 ezer dollárra büntette a céget emiatt. A Google azzal védekezett, hogy nem szándékosan történt ez, az adatokat nem használták semmire, nem építettek adatbázist.

Most azonban kiderült, hogy az egyik vezetőmérnök tudott az adatgyűjtésről és ezt legalább két kollégájának elmondta. A meg nem nevezett mérnök azt állította két munkatársának, hogy olyan feladaton dolgozik, mellyel adatokat lehet gyűjteni a felhasználókról, ezeket az adatokat elmentik és feldolgozzák. Mindezt annak érdekében, hogy a jövőben más Google-projektekben felhasználhassák az itt szerzett információt. A nyomozás szerint más vezető nem tudott a tervről.

A Google maga mögött szeretné már hagyni az ügyet, csak annyit mondtak, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat nyilvánossá tették és egyetértenek az FCC döntésével, miszerint nem sértettek törvényt.

Rovatok