Index Vakbarát Hírportál

Épül Nagy-Britannia új zászlóshajója

2012. május 20., vasárnap 12:13

Teljes erővel dolgozik a BAE Systems a tervek szerint 2016-ra elkészülő új brit repülőgép-hordozó, a Queen Elizabeth építésén. A rendkívül drága projektet sokáig kísérték pénzügyi viták, azonban a korábbi tervekkel ellentétben akár testvérhajója is elkészülhet még ebben az évtizedben.

A BAE Systems vezetése alatt épülő hajótest a Királyi Haditengerészet valaha volt legnagyobb hajója lesz. Méreteit tekintve nagyon közel fog állni a jelenlegi amerikai Nimitz osztályú repülőgép-hordozókhoz, hiszen a Queen Elizabeth 65 000 tonnát nyom, míg az amerikai hordozók 90 000-t. Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg szolgálatban álló, kiöregedett és korszerűtlen Invincible osztályú hordozóknál háromszor lesz nagyobb az új típus. Külön tervezési érdekességet jelent, hogy a Queen Elizabeth-en két felépítmény fog állni, ami szakít az eddigi tervezési hagyományokkal, írja a Telegraph.

A héten az építési folyamat kulcsfontosságú lépéshez érkezett el, hiszen egy, a skóciai Rosyth-ból, 600 mérföldről szállított egységet illesztenek össze a Portsmouth-i szárazdokkban épített részekkel. A hajó építésén összességében jelenleg hat hajógyár, három nagyvállalat (a BAE Systems, a Babcock International, és a Thales elektronikai cég) és 10 000 munkás dolgozik. Magát az építkezést a munkálatok vezetője egy „óriási puzzle játékhoz” hasonlította.

Időközben az is kiderült, hogy a kormányzat nem fogja jelentősen megszorítani a projektet, így a Queen Elizabeth testvérhajója, a Prince of Wales is el fog készülni a tervezett 2018-as határidőre, valamint mindkét hajót az amerikai F-35 Lightning II-vel fogják felszerelni. A költségcsökkentés jegyében azonban a gépekből a rövid fel- és leszállótávolságú, úgynevezett STOVL változatot szerzik majd be. Korábban ezzel az altípussal szemben merültek ugyan fel aggályok, ám a kormány álláspontja mára megváltozott, ráadásul az amerikai flotta is igen jó véleményen van a gépekről. A vadászgépeken kívül Chinook, Apache, Merlin és Lynx Wildcat helikopterek fognak szolgálni a két egységen.

Az új brit repülőgép-hordozók azonban nem fogják lekörözni az Egyesült Államokban 2007 óta épülő Gerald R. Ford osztály hajóit, melyek méretek tekintetében még a jelenleg szolgáló Nimitz osztály hajóit is felülmúlják. A tervek szerint 2015-re elkészülő első ilyen hajó 75-nél is több repülőt fog hordozni (a Queen Elizabeth csak negyvenet), köztük az F-35-ös anyahajóra tervezett, elektromágneses katapultból indítható változatát, F/A-18-as Super Horneteket és EA-18G Growler elektromos zavarógépeket.

A közelmúltban Kína is növelni kezdte a katonai beruházásait, tavaly tervezett repülőgép-hordozójukat is bemutatták a világnak. Az Ukrajnától vásárolt egység 1998-ban érkezett Kínába, az akkori álláspont szerint úszó szállodát és kaszinót akartak belőle építeni, ám szakértők már akkor is sejtették, hogy az ázsiai ország saját repülőgép-hordozót akar létrehozni az egykori Varjag alapjain. Időközben felszállt és 2018-ban szolgálatba is állhat az első kínai lopakodó vadászgép is, mely egyértelműen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által jövőben rendszeresítendő F-35-ös konkurenciájának készült.

Rovatok