Index Vakbarát Hírportál

2018-ban bevethető lesz a kínai lopakodó

2012. május 19., szombat 13:51

A korábban becsült 2020-as dátum helyett várhatóan már 2018-ban bevethető állapotban lesz Kína lopakodó vadászgépe, a J-20. A repülőgép tavaly januárban repült először, éppen Robert Gates, akkori amerikai védelmi miniszter jelenlétében, ám Gates akkor kitartóan hangoztatta, a gép 2020 előtt nem állhat hadrendbe. A Pentagon azonban felülbírálta korábbi véleményét, ami így jóval közelebb került az eredeti kínai tervekhez, amik 2017 és 2019 közé becsülték a gépek rendszeresítését – írja a wired.com.

Azonban nem csak a lopakodó ügyében vizsgálta felül álláspontját a Pentagon. Kína hadi beruházásai jelentősen megnőttek az elmúlt időkben, katonai költségvetése az eddig becsült 106 milliárd dollár helyett valószínűleg 120 és 180 milliárd között mozog.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Kína fenyegetné az Egyesült Államok katonai dominanciáját. Az ázsiai ország 2020-ig nem készülhet el semmilyen globális kommunikációs és navigációs műholdrendszerrel, nincs globálisan bevethető haditengerészete, és a robotrepülőgépek terén sincsenek jelentős előrelépések az országban. A Pentagon arra is felhívta a figyelmet, hogy a lopakodó vadászgépek terén is óriási az Egyesült Államok előnye, hiszen hamarosan egyszerre két lopakodót fognak rendszerben tartani, az F-22 Raptort és az F-35-öst – bár előbbiek biztonságával kapcsolatban aggályok merültek fel a közelmúltban.

Rovatok