Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra kell hozni a Megaupload elleni bizonyítékokat

2012. május 30., szerda 14:59

Fontos mérföldkövéhez érkezett a Megaupload fájlcserélő portál ellen az oldal januári bezárása óta zajló jogi háborúskodás. Az országokon átnyúló per legújabb fejleményeként az új-zélandi bíróság arra kötelezte az amerikai kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra a Kim Dotcom és tettestársai ellen felhozott vádak mögé állított összes bizonyítékukat.

Ez természetesen fontos győzelem a Megaupload jogi csapata számára, hiszen így belelátnak az ellenfél kártyáiba, és jobban fel tudnak készülni a védekezésre. Az ítélet az összes amerikai hatóságra érvényes, különös tekintettel az FBI-ra, aminek az ügynökei öt évre visszamenőlegesen megszerezték a Megaupload szervereiről a cég alkalmazottainak levelezését és csetarchívumait.

Az FBI januári akciójában kommandósok rohanták le Dotcom új-zélandi kastélyát, és foglalták le a vagyontárgyait, illetve a világ több pontján szétszórt, több ezer szervert, ami a Megaupload szolgáltatása mögött dolgozott. A Megauploadot bűnszervezet építésével, szerzői jogok megsértésével és pénzmosással vádolják, a cég vezetője, Kim Dotcom akár 60 év börtönt is kaphat.

Felmerült az is, hogy a fájlcserélő szolgáltatást üzemeltető cég mellett annak több tízmillió felhasználóját egyenként is beperelné az amerikai filmkiadók szövetsége, ami 500 millió dolláros bevételkiesésért okolja a Megauploadot és felhasználóit. Időközben az oldal felhasználóinak egy csoportja is pert indított az FBI ellen, mivel elvesztek a Megauploadon tartott, jogtiszta tartalmaik.

Rovatok