Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok a legmodernebb hadihajóit küldi a Csendes-óceánra

2012. június 12., kedd 12:41 | aznap frissítve

Leon Panetta védelmi miniszter a napokban hozta nyilvánosságra, hogy az új stratégia keretében 2020-ig az amerikai hadihajók hatvan százalékát a Csendes-óceáni térségbe vezénylik át. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó Cecil Haney tengernagy elmondta, hogy nemcsak számbeli, hanem minőségi is a változás. A tengernagy kitért rá, hogy olyan hadihajókat is átvezényelnek a térségbe, amelyek a part menti sekély vizekben is tudnak hajózni; egy ilyen hajót már jövőre Szingapúrba küldenek.

A másik példa az elektronikai hadviselésben bevethető EA-18G típusú vadászgép, amely hangsebességnél gyorsabban repülve zavarja meg az ellenség légvédelmét. Haney szerint ebből a gépből több repülőszázadnyi érkezik a Csendes-óceáni térségbe, és az amerikai haditengerészet legkorszerűbb, Virginia osztályú tengeralattjáróit is oda vezénylik. Pearl Harborban jelenleg több ilyen tengeralattjáró is állomásozik.

Az új amerikai katonai stratégia értelmében 2020-ig az amerikai cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és más hadihajók hatvan százaléka a térségben fog állomásozni. Pillanatnyilag a 285 hadihajót számláló amerikai flotta hadihajói egyenlő arányban vannak jelen az Atlanti- és a Csendes-óceánon. Az elkövetkező években a hadihajók száma némileg csökkenni fog, mert egyes típusok elavulttá válnak, és nem állítanak hadrendbe újabbakat helyettük. Az amerikai flottának tizenegy repülőgép-hordozója van; közülük hat jelenleg is a Csendes-óceánon teljesít szolgálatot.

Rovatok