Index Vakbarát Hírportál

Júliusban jön az új ultrabookgeneráció

2012. június 14., csütörtök 08:07

Megjelentek a második generációs ultrabookok, vagyis a vékony, erős, dizájnos gépek új modelljei, melyekben az Intel harmadik generációs, Ivy Bridge processzorai vannak. Az Intel és a gyártó cégek közös sajtótájékoztatón mutatták be a laptopokat, amelyeket júliustól lehet majd megvásárolni.

Szigorú követelmények

Közös jellemzői az ultrabookoknak, hogy vékonyak, a 14 hüvelynél kisebb kijelzős laptopoknak 18 milliméternél vékonyabbnak kell lenniük, az ennél nagyobbaknak 21 milliméter alatt kell maradniuk. Válaszidejük gyors, ami azt jelenti, hogy hét másodperc alatt fel kell ébredniük mély alvás üzemmódból is, sima alvó üzemmódból még ennél is gyorsabban.

Hosszabb akkumulátoridő is jellemző ezekre a laptopokra, minimum öt órás üzemidővel kell rendekezniük normál használat mellett. A most bemutatott gépek többsége nyolcórás üzemidővel rendelkezik.

Biztonsági funkcióik között van az Intel Anti-Theft technológia, ami lehetővé teszi, hogy ha a laptopot ellopják, az illetéktelenek nem tudnak hozzáférni az azon tárolt információkhoz.

Az Intel jelentős összeget fordított az ultrabook kategória kifejlesztésére, ide tartozik az Intel Capital által létrehozott 300 millió dollár értékű Ultrabook Alap is – ez olyan vállalatokba fektet be, melyek új megoldásokkal jelentkeznek hardver, szoftver, akkumulátor technológia és dizájn területén.

Elárasztanák a piacot

ultrabook acer

Szerdán öt gyártó mutatta be termékeit, az Acer, Asus, Fujitsu, Lenovo és Toshiba. Ezeknek a laptopoknak a többsége júliustól lesz megvásárolható. Az Acer új modelljeit már korábban leleplezte, az idei CES-en a legvékonyabb laptopnak kikiáltott felsőkategóriás gépe, az S5-ös egy 13,3 hüvelykes, Core i7-es processzorral felszerelt ultrabok, tömege 1,35 kilogramm, legvastagabb pontján pedig 15 milliméter. A cég középkategórás laptopja az S3 új változata, amely a tavalyi modellt váltja, fémvázat kapott, gyorsabb lett, vékonyabb és könnyebb.

Az Asus a Zenbook család legújabb generációját mutatta be, az UX32-t. Ez szintén 13,3 hüvelykes gép, ssd és merevlemez is található benne, az ssd gyorsítja a gyakori feladatokat, például az operációs rendszer indítását – két másodperces ébredést ígérnek és hét órás akkumulátoridőt.

A Lenovo az IdeaPad U310 és U410 ultrabookokat mutatta be, ezek mindenféle konfigurációval lesznek elérhetők, ssd-vel vagy hdd-vel (akát egy terabájtos háttértárral), az Intel Core processzorcsalád valamennyi változatával.

A Fujitsu Lifebookra keresztelt laptopjait mutatta be, ezek 13,3 és 14 hüvelykes változatban kaphatóak majd, több színben is.

A Toshiba ultrabookjai a Portégé Z830 és Toshiba Satellite U840 névre hallgatnak, az eddigiekhez hasonlóan ezek is ultravékonyak, nagyon könnyűek, egyik sincs másfél kilogramm, a gyártó öt-hétórás üzemidőt ígér normál használat mellett.

Tucatnyi új gép érkezik

Ami a jövőt illeti, hamarosan megjelennek az érintőképernyős ultrabookok, az első ilyen laptopokat már be is mutatták a napokban a Computex kiállításon. Ezek a laptopok ősszel kerülnek a boltokba a Windows 8 operációs rendszer megjelenése után. Jelenleg harminc érintőkijelzős ultrabookot fejlesztenek.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy milyen formában fognak elterjedni ezek a gépek. A fent említett harminc modellből ugyanis tíz átalakítható, például úgy, hogy leválasztható a billentyűzet, 360 fokban ráfordítható a kijelző a laptopra, kifordítható a kijelző. Majd a felhasználók eldöntik, hogy milyen formájú ultrabookot szeretnének használni, még azt is lehet, hogy olyan forma lesz a népszerű, amely még nem létezik.

A harmadik hullám 2013-ban érkezik meg, amikor a piac nagy része átáll a következő generációs, Haswell kódnevű processzorok használatára.

Rovatok