Index Vakbarát Hírportál

Leszámol a gagyival a Microsoft

2012. június 19., kedd 15:16

A Microsoft kedden bejelentette, hogy beszáll a hardveriparba néhány saját gyártású tablettel. A Surface nevű gépek nem ölik meg a többi gyártót, de nagyobb bevételt hozhatnak a Microsoftnak, és a vevők hozzájuthatnak olyan Windows 8-as gépekhez, amiket nem szúrtak el mások.

Elég jó tableteket rakott össze a Microsoft – állítják azok az amerikai újságírók akik a vállalat Los Angeles-i sajtótájékoztatóján közelebbről is megnézhették a gépeket. A Verge azt írja, hogy a Surface a 680 grammos tömegéhez képest könnyebbnek tűnik, és a 10,6 hüvelykes kijelző minden szögből kristálytiszta képet mutat. Az eszközt magnéziumötvözet borítása és a második generációs Gorilla Glass kijelzőburkolat ellenállóvá teszi.

A gép illesztései pontosak, és a hátlapból kihajtható lábazat stabilan álló helyzetben tartja a tabletet. Az Engadget szerint egy fuvallatnál jóval több kell ahhoz, hogy eldőljön a gép. Sajnos a tesztelők nem próbálhatták ki a mágnessel felpattintható billentyűzeteket, pedig fontos szempont, hogy a tableten jól lehet-e gépelni.

Két változatot tervezett a Microsoft: az ARM processzorral felszerelt Surface futtatja a Windows RT operációs rendszert, ami a Windows 8 egyszerűsített tabletes változata, és csak Metro-alapú appok futtatására jó. De azért ezen is lesz érintőkijelzőre optimalizált Office irodai programcsomag. A főleg tartalomfogyasztásra kihegyezett Surface microSD memóriakártyával bővíthető, hdmi-vel köthető a tévékre, és van rajta usb port.

A másik gép a Surface Pro, amiben x86-os processzor lesz, feltehetően Core i5, ami már komolyabb szoftverek futtatására is alkalmas. Ez 903 grammos, és az usb 3.0, a DisplayPort és a teljes méretű SD-kártya-olvasó azt mutatja, hogy ez a gép a laptopok, ultrabookok alternatívája.

Sok kérdés marad megválaszolatlanul, például nem derült ki az Surface gépek ára, a pontos specifikáció és a megjelenés dátuma. Az viszont nagyon előremutató, hogy a Microsoft végre maga is akarja irányítani a Windows 8 platform jövőjét, és nem bíz mindent a gyártókra.

Az Apple-nél a dőlésszög sem véletlen

A Surface jelentősége a Microsoft és az Apple közötti lényeges különbségekben rejlik. Mindkét vállalat operációs rendszere, a Windows és az OS X is jól használható, jó munkakörnyezetet biztosítanak. Én a Windows 7-et ugyanannyira szeretem, mint a Mac OS X-et, mindkét rendszert használom, látom az előnyeiket és a hátrányaikat. Az Apple viszont alapvetően hardvercég, és régen rájött arra, hogy a legjobb számítógépek létrehozásához a hardver és a szoftver tervezését egyaránt felügyelnie kell.

Az Apple olyan apró részletekig odafigyel a termékeire, mint hogy a boltjaiban meghatározott szögben álljon a laptopok kijelzője, mert a vállalat arra akarja ösztönözni az embereket, hogy nyúljanak hozzá a gépekhez, állítsák be maguknak, kezdjék el használni. Könnyebb fenntartani a vevők érdeklődését, ha már a boltban kialakul bennük valamilyen személyes felhasználói élmény.

A Microsoft figyelmét eddig a pc-gyártók kötötték le, akik megvettek tőle sok százmillió Windows-licencet. Futószalagon érkezett a több milliárd dolláros nyereség, de a szoftveripar változása miatt a következő években már nem lesz ilyen jó a helyzet. A jövő eszközeinek tekintett táblagépekre gyakorolatilag ingyen feltelepíthető az Android. Aki csak a szoftvert adja, nem kap eszközönként 100 dollárt. Az Apple viszont ennél is többet zsebelhet be, mert az integrált eszközökkel brutális nyereséget tud termelni.

Igénytelen mamutok

Ez csak a kisebbik része a Windows körüli problémának. Sokkal nagyobb gond, hogy a pc-gyártók nem figyelnek a felhasználói élményre. Érdemes elolvasni a Verge cikkét a Vizio nevű pc-gyártóról, nagyon pontos megállapítások vannak benne a piacról. „Mindegyik pc ugyanúgy néz ki, és jól látszik, hogy először megtervezték az alaplapot, utána beburkolták műanyagba, majd leszállították, amilyen gyorsan csak lehet“ – mondta Matt MacRae, a Vizio műszaki igazgatója. Szó sincs használhatóságról, láthatóan csak az alapanyagok költsége és a kiskereskedelmi ár különbözete mozgatja a pc-ipar mamutjait.

Az emberek igen jelentős része a pc megvásárlása után arra áldozza az idejét és/vagy a pénzét, hogy eltakarítsa a gépről a gyártók által odapakol mocskot. Lekaparni a gusztustalan matricákat, letörölni a húsz különféle demó vírusirtót és más programokat, amik sokszor csökkentik is a gép teljesítményét. A Vizio ezen gyártói igénytelenség ellen küzd.

Ezért fontos, hogy a Microsoft magának rakja össze a Surface tableteket, és nem bízza másra a hardver és a szoftver integrációját. Persze a redmondi szoftveróriás nem teheti meg, hogy felrúgja a több évtizedes partneri kapcsolatait, ezért a gyártóknak is lehetőséget ad, hogy bizonyítsanak. A jövőre piacra kerülő 375 millió pc-nek csak egy része lesz Surface, és hogy mekkora része, az már a Dell, a HP, az Acer és a Lenovo fejlesztési hajlandóságán és képességén múlik.

Robotok és almák

A Microsoft csak a bolti megjelenés időpontja előtt jelenti be a Surface gépek árát, és sajtóközleménye szerint nagyjából annyiba kerülnek majd, mint a hasonló táblagépek. A többi gyártó sem beszélt még a Windows 8-as gépek áráról, pedig ezt jó lenne tudni. Az Apple és a Google egészen biztosan erősíti majd az árversenyt. A tabletek piaca gyorsan változik, egy felmérés szerint 2011-ben az USA-ban a felhasználók 72 százalékának volt iPadje és 32 százaléknak androidos tabletje, idén azonban 52-51 százalékra változott az arány.

A táblagépek piacát megteremtő Apple az iPad 3 bevezetése után is megtartotta az iPad 2-t, és száz dollárral levitte az árát. Könnyen elképzelhető, hogy az Apple a tabletek piacán is bevezeti az okostelefoknál bevált árazási modellt, vagyis a táblagépből is egyszerre három verzió lesz a boltokban (ahogyan most iPhone 3GS, 4 és 4S is kapható). Az iPad 2 még sokáig vonzó maradhat, ha tovább csökken az ára.

A Google jövő héten tartja meg éves fejlesztői konferenciáját, ahol új termékeket is be szokott mutatni. Régóta terjed a pletyka egy olcsó táblagépről, ami ugyanolyan referenciamodell lesz, mint a Nexus márkanéven piacra dobott okostelefonok. A csipgyártó Nvidia korábban bejelentette, hogy 200 dollárra viszi le az androidos tabletek árát, amihez már megvan a hardveres platformja.

Ugyanakkor a Microsoft kezében is vannak még ütős kártyák, ilyen például a Windows RT-hez tartozó Office programcsomag. A Google kutyafuttában vett magának egy Androidon és iOS-en futó irodai csomagot, de kérdéses, hogy ez elég lesz-e a Microsoft ellen. A táblagép vásárlása előtt álló cégek azt fogják mérlegelni, hogy készítsenek-e több millió forintért egy androidos vagy iOS-es programot, amivel biztonságosan elérik az ügyfélkezelő, vállalatirányító és egyéb belső rendszereiket, vagy jobb lesz kicsit többet költeni a windowsos tabletekre, amiken alapból fut majd minden régi szoftverük.

A másik nagy kérdés, hogy a tömegpiacnak mennyire lesz fontos a megszokott pc-s környezet. Az Intel csippel felszerelt Windows 8-as tabletek hagyományos Asztalán a régebbi játékok, az Adobe Photoshop és a Internet Explorer Firefox böngésző is ugyanúgy fut majd, mint a laptopon vagy a pc-n. Egeret és billentyűzetet is ráköthetünk. Az olcsóbb, Windows RT-s tableteken azonban Metro-alapú programok lesznek, és azokat meg kell majd vásárolni. Csakhogy akinek már van táblagépe, és az Androidon vagy az iPaden több tízezer forintot költött szoftverekre, nem fogja azokat veszni hagyni. Úgy tűnik, megint jó irányba lépett a Microsoft, de az idő ellene dolgozik.

Rovatok