Index Vakbarát Hírportál

A Yahoo új vezére meghúzza a nadrágszíjat

2012. augusztus 10., péntek 11:30

Egy új Yahoo dokumentumban Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója nyilvánosságra hozta, hogy nem adna pénzt a részvényeseknek az Alibabában lévő részesedésének eladása után. A részesedés értéke 7,1 milliárd dollár lenne.

A korábbi tervek alapján az adózás utáni teljes összeget a részvényesek kapták volna az ügylet lezárulta után. Erről beszélt a Yahoo átmeneti igazgatója is még májusban, amikor nyilvánosságra hozták, hogy eladják részesedésüket a kínai Alibabában. A megállapodás évek óta tartó huzavonának vetett véget, a vételár 7,1 milliárd dollár. Ebből 6,3 milliárd dollár készpénz, a maradék 800 millió részvény. Adózás után 4,2 milliárd dollár marad a Yahoo-nál.

Most azonban az amerikai tőzsdefelügyeletnek beadott dokumentumokból kiderül, hogy Marissa Mayer nem ért egyet a tervvel. Az elemzők arra következtetnek, hogy Mayer arra használja a milliárdokat, hogy megpróbál életet lehelni a cégbe, hiszen ha a részvényeseknek adja a pénzt, akkor abból nem profitál semmit a cég.

Mayer nem csak az Alibabától kapott milliárdok sorsát változtathatja meg, ugyanebben a dokumentumban szó esik arról, hogy miután részletesen áttekintette a Yahoo pénzügyeit, eddigi tevékenységét, változtathat a stratégián, mindez átszervezéseket hozhat, korábbi programokat, terveket vonhatnak vissza.

A részvényeseknek természetesen nem tetszik az új irány, a hír hallatán öt százalékot esett a Yahoo részvényeinek értéke.

Rovatok