Index Vakbarát Hírportál

Usb-ről is lazán fut a Windows 8

2012. augusztus 13., hétfő 09:07

A Windows 8 operációs rendszer egyik újítása, hogy usb memóriakulcsról is tudjuk futtatni. A Windows To Go nevű funkció elsősorban a vállalati felhasználóknak előnyös, mert így a dolgozók nyugodtan használhatják az otthonról hozott laptopjukat, mégsem kell attól tartani, hogy a vállalati beállítások és fájlok összekeverednek a felhasználó személyes dolgaival. A vállalati júzereknek szánt Windows 8 Enterprise-ban lesznek is olyan eszközök, amikkel könnyen létrehozhatók Windows To Go partíciók.

Erről a megoldásról az otthoni felhasználóknak sem kell lemondaniuk, és nekik is jól jöhet egy tartalékrendszer. Bár a Windows otthoni verzióiban nincsenek meg a Windows To Go telepítéséhez szükséges eszközök, a weben fellelhető részletes leírások alapján könnyen létrehozható egy indítható partíció.

Hardveres alapok

A tesztelés során váratlan bonyodalmakkal kellett szembenéznünk, mert nehéz volt megfelelő hardvereket találni. A Windows 8 futtatásához legalább 16 gigabájtos tárhelyre kell, ezért kértünk a Kingstontól egy 32 gigabájtos DataTraveler Elite 3.0 memóriakulcsot. Nem is ezzel volt gond, hanem a számítógépekkel. Sok pc és laptop egyáltalán nem tud usb 3.0-ról rendszert indítani, márpedig annak nem lett volna sok értelme, hogy csak az elavult és lassú usb 2.0-ról futtassuk a Microsoft legmodernebb rendszerét. Már majdnem feladtuk, mert a korábban tesztelt egymillió forintos szupergép is ellenállt a próbálkozásainknak, amíg a kezeink közé került egy vadonatúj Sony Vaio T13 ultrabook, amely mindegyik usb portjáról könnyedén futtatta a rendszert.

Az usb előkészítéséhez le kell tölteni  a Microsoft weboldaláról Windows 8 Release Preview próbaváltozat ISO formátumú telepítőjét. A letöltött fájlt virtuális meghajtóként csatoljuk, ami Windows 7-en segédprogramokkal (ImDisk, Virtual CloneDrive) oldható meg, Windows 8-on viszont csak kétszer rá kell klikkelni a fájlra. A memóriakulcsot speciális segédprogrammal érdemes formázni, mert be kell állítani, hogy bootolható legyen, és a rendszer hdd-ként ismerje fel. Mi az egyik ilyen program fejlesztőjének a leírását követve hoztunk létre indítólemezt.

Nem lépéseket kihagyni,m és türelmesnek kell lenni, különösen a parancssorban elindított telepítő futása közben, mert a folyamatjelző nagyon megtévesztő: lassan lép nulláról egy százalékra, ezért úgy tűnhet, hogy semmi sem történik. A fájlok felmásolása közben megsétáltathatjuk a kutyát, mert a telepítő 40-70 perc alatt végez.

Sebességváltás

A Windows 8 futtatásához muszáj usb 3.0-ás tárolót és portot használni. A Windows tíz másodperccel gyorsabban, 24 másodperc alatt indult el, amikor a Kingston memóriakulcsát usb 3.0-ás portba dugtam, és egy csak kicsit volt érezhető, hogy a háttértároló nem olyan gyors, mint egy beépített merevlemez. A programok kicsit komótosabban indultak el, de nem sokkal rosszabb az élmény, mint amikor egy régi netbookon töltjük be a Windows 8-at. Ugyanez a gyors memóriakulcs usb 2.0-ás aljzatban 34 másodperc alatt indította el a Windowst, és a programok használhatatlanul lassúak voltak, néha lefagytak.

Usb 2.0-val nem is érdemes próbálkozni. Elvégeztem néhány sebességtesztet, amiből kiderült, hogy a Kingston memóriakulcsa még a régi usb 2.0-s aljzatban is 20-25 százalékkal gyorsabban olvasható, mint az usb 2.0-ás memóriakulcsok, míg a neki szánt usb 3.0-ás aljzatban sokszorosára nőtt a különbség. A Windows 8 futtatása közben persze az írás sebessége a legfontosabb, hiszen az operációs rendszer folyamatosan ír a háttértárolóra, és ebben az usb 3.0-ás memóriakulcs 4-5-ször gyorsabb volt elavult 2.0-ás riválisánál.

Webre termett

Túl sokat azért ne várjunk a kisujjnyi memóriakulcsról indított Windows 8-tól. Első indításnál kicsit vacakolt a Windows 8, amíg beállította a hardverek illesztőprogramjait, de ezután már egészen gyorsan működött, csak egy kis késleltetés jelezte, hogy nem merevlemezről fut.  A gyári alkalmazások működtek, még egy Chrome-ot is fel tudtunk telepíteni, de ezt valószínűleg csak azért, mert a Google nem a telepített programok közt tárolja a böngészőt, hanem a felhasználó személyes mappájában. Hiába próbálkoztam az Office 2013 vagy más szoftverek telepítőjével, azok rögtön reklamáltak, hogy rendes merevlemezre van szükségük, nem holmi eltávolítható tárhelyre. A csempés menüben elérhető szoftverbolt is hibaüzenttel kilépett.

Így az usb-ről indított Windows 8 arra jó, hogy megnézhessük vele a leveleinket, a Facebookot, zenét halgassunk vagy filmet nézzünk. Ha extra szoftverekre vágyunk, például szövegszerkesztőre vagy táblázatkezelőre, akkor azt érdemes inkább a böngészőben futtatni, mint a telepítés problémájával vesződni. Az a legjobb az egészben, hogy mindezt akár egy idegen gépről is megtehetjük, anélkül, hogy azon nyomokat hagynánk a tevékenységünkről.

Rovatok