Index Vakbarát Hírportál

4,3 milliárd dollárt kaszált a Yahoo

2012. szeptember 19., szerda 13:02

Hosszú hónapok tárgyalásai után befejeződött az Alibaba részvények kivásárlása a Yahoo-ból. Az kínai interneten nagy halnak számító, és tucatnyi népszerű portált illetve üzleti weboldalt fenntartó Alibaba csoport már évek óta meg akarta venni a Yahoo-nál lévő részvényeit, de erre csak most kerülhetett sor. A Yahoo-nak negyven százalékos részesedése volt a vállalatban, ennek felét adta el az Alibabának. Adózás után ez 4,5 milliárd dollár bevételt jelentett a Yahoo-nak.

Az Alibaba már régóta szeretné visszavásárolni részvényeit külföldi befektetőitől, a Yahoo-tól és a japán Softbanktól. A külső befolyás csökkentése nagyon fontos volt az Alibaba vezetőjének, Jack Manak az új kínai törvények miatt, mely a külföldi befolyás alatt álló internetes cégekről szól. Sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük, mint korábban.

A Yahoo is régóta próbálja eladni részesedését az Alibabában, de eddigi próbálkozásaik megbuktak a részvényesek ellenállásán. A befektetést Jerry Yang alapító hozta még, a két cég közötti viszony akkor kezdett elhidegülni, amikor Yangot leváltották.

Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója korábban azon az állásponton volt, hogy az Alibabától kapott pénzt fejlesztésekre és befektetésekre fordítja, nem ad osztalékot abból a részvényeseknek. Ez a befektetőknek természetesen nem tetszett, a hír után esni kezdett a részvények árfolyama.

Most azonban meggondolta magát és a befolyt 4,3 milliárd dollárból 3,65 milliárdot kapnak a részvényesek,a Yahoo megtartja a maradék 650 milliót. A munkatársaknak küldött levelében a vezérigazgató azzal magyarázza ezt, hogy elegendő likviditást biztosítanak így befektetőiknek, ugyanakkor jelentős összeg marad a cégnél is ahhoz, hogy be tudjanak fektetni saját jövőjükbe. Ezen kívül még 23 százaléknyi részesedésük van az Alibabában, így ezt kamatoztatni tudják egy esetleges tőzsdére lépésnél.

Rovatok