Index Vakbarát Hírportál

Apple-részvényesés az iPad mini előtt

2012. október 10., szerda 10:31

Az Apple részvényei tíz százalékot estek a múlt hónapban elért 705 dolláros rekordár óta. A mostani esés szeptember közepén kezdődött, az Apple akkor mutatta be a legújabb iPhone generációt. Az első hétvégi eladások elmaradtak a várt számoktól, amelyek 6-10 millió darab között mozogtak, így a csalódottság miatt lejjebb ment az árfolyam. Így is 635 dollárnál jár, ami nem rossz ahhoz képest, hogy az idei évet 400 dollárnál kezdte a cég.

A csalódottság ellenére azért nem mondhatjuk azt, hogy kevés iPhone-t adtak el, ötmillió darab fogyott az első hétvégén, a szállítmányok elfogytak, október elején tudták csak teljesíteni az összes megrendelést. A kereslet azóta sem csökkent. A befektetők azonban aggódnak, nem tudni ugyanis, hogyan teljesít az iPhone 5 a piacon az erős vetélytársak mellett. Attól tartanak, hogy visszaesik az iPhone eladások száma az androidos mobilok térnyerése miatt.

Nem nyugtatja meg a befektetőket az sem, hogy az utóbbi időben egyre több a sztrájk a legfőbb beszállító, a Foxconn gyáraiban. Emiatt felvetődött a kérdés, képes lesz-e az Apple kielégíteni az összes igényt.

Bár már tárgyalnak egy ideje, az Apple még mindig nem tudott megállapodni a China Mobile-lal az iPhone forgalmazásáról, pedig ezzel hatalmas piac nyílna meg a cég előtt. Jelenleg az iPhone hatalmas hátrányban van Kínában a többi mobillal szemben, ami azért nem jó a cégnek, mert ez a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő piaca.

Végül még egy ok, amiért még mindig nem tért magához az árfolyam: a cég állítólag október végén bemutatja legújabb termékét, az iPad minit. Mint a bemutatók előtt szokás, a befektetők kivárnak, lanyhul a kereskedés.

Ehhez tartozik egy összeesküvéselmélet is, amelyet a Fortune magazin hozott fel, eszerint a hedge foundok szándékosan törték le az árfolyamot, hogy az iPad mini megjelenése utáni szárnyalásban jól megszedhessék magukat. Ezek a befektetők a negyedik negyedéves jelentésben is bíznak, melyet október 25-én tesz közzé az Apple, valószínűleg jó hírek lesznek benne, ami dob majd a részvényeken.

Az iPad miniről már hónapok óta pletykálnak, az iPhone 5 megjelenése után egy időre alábbhagytak a pletykák, de az utóbbi napokban megint előjöttek. Néhányan azt is tudni vélik, hogy az Apple a napokban küldi ki a meghívókat az eseményre.

A Guardian értesülései szerint az iPad mini egyelőre csak wifis változatban lesz kapható, 7,8 hüvelykes lesz a kijelzője. Ezzel az Apple közvetlenül a Google Nexus 7 és az Amazon Kindle Fire tabletjeinek állít konkurenciát. Az iPad minit még a karácsonyi szezon kezdetén, novemberben lehetne megvásárolni. Elemzők szerint még az idén tízmillió példányt adna el belőle az Apple.

Rovatok