Index Vakbarát Hírportál

Baumgartner perceken belül ugrik

2012. október 14., vasárnap 13:05 | aznap frissítve

Az időjárási viszonyokat megfelelőnek ítélték, így fél hatkor Felix Baumgartner elindulhatott a sztratoszféra felé. Nagyjából két óra kell ahhoz, hogy a 36 kilométeres magasságba érjen, utána fog csak leugrani, itt egy grafika, amely megmutatja az ugrás végrehajtásához szükséges lépéseket. A ballon percenként 300 métert emelkedik, magyar idő szerint fél nyolc körül várható az ugrás. Az ugrás után Baumgartner hat perc alatt ér földet. Több légifolyosót is lezártak a ballon emelkedése miatt, pedig ez több fontos polgári légiközlekedési folyosót is érint.

Baumgartner egy óra emelkedés után érte el az Armstrong-vonalat, ez egy olyan határvonal, mely fölött az emberek nem tudnának életben maradni űrruha nélkül, ilyen magasságban a nyomás miatt (0,0618) a víz 37 fokon is forr, ez vonatkozik az emberi testnedvekre is. Ez a vonal 18900 méteren van. A kapszulában egyébként négy egymástól független oxigénrendszer van, hogy semmiképp ne történhessen baj.

A ballon fél nyolc körül érte el a 36 kilométeres magasságot, innentől kezdve pedcek kérdése, hogy Baumgartner mikor ugrik. Háromnegyed nyolckor érték el az ugrási magasságot, ekkor mentek végig a teendőkön, ellenőrizték a rendszereket, hogy biztonságos legyen az ugrás.

Kedden rossz szélviszonyok miatt elhalasztották a rekordkísérletet. A vasárnapi felemelkedés kezdete is többször csúszott. Eredetileg magyar idő szerint délután kettőkor indult volna Baumgartner, aztán fél négyre állították a visszaszámlálást, majd megint halasztották több mint egy órával, így lett háromnegyed öt (az ottani idő szerint 8:45 MDT, Mountain Daylight Time), de elég sűrűn váltogatják a dátumot, végül fél hatkor indult el a ballon.

Az alábbi videón követhetik nyomon a felemelkedést, az ugrást (az élő adás akadozik, annyian kiváncsiak az ugrásra):

Don Day meteorológustól pár órával korábban elhangzott, hogy szerinte nagyjából hasonló a szélhelyzet, mint a keddi alkalomkor, de a csapat még bízik a helyzet javulásában. Az élő közvetítés már el is indult, egy bejelentkezésben elhangzott, hogy mostanra a szél lecsendesedett, egyre jobb az idő. Úgy vélik, lesz egy olyan időszak, amikor a mostani szél kis időre megenyhül, erre várnak, ezért halogatják a projektet. Felix Baumgartner már órákkal korábban a kapszulájában ül, és 100%-os oxigént lélegez be az indulásig.

Baumgartner négy rekordot is megdönthet a mutatvánnyal: a világtörténelemben ez lehet a legmagasabbról végrehajtott ugrás, emellett ballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, sőt ő lehet az első, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet.

Kedden hosszas próbálkozás után másodszor, majd harmadszor is elhalasztották az ugrást, amit az új-mexikói Roswell felett harminchat kilométeres magasságból hajt majd végre az osztrák bázisugró. Csapattagként részt vett az előkészültekben a korábbi magassági rekord beállítója, Joe Kittinger is, ő 1960-ban ugrott 31,3 kilométerről. Eredetileg hétfő volt az ugrás tervezett napja, de az időjárás miatt ezt keddre halasztották. Kedden hajnalban az ugrás hivatalos Twitter-oldala szerint kihozták az ugráshoz készített speciális kapszulát a hangárból. Aztán lett volna egy rövid lehetőség az ugrásra, de akkor a rádiókapcsolattal akadtak gondok. Ezután a csapat időjárási ballonja erős szelet mért, és ez nagyjából így maradt egész nap. Baumgartnerék még órákig vártak, majd a szél miatt lefújták a startot.

Rovatok