Index Vakbarát Hírportál

Még októberben bemutatják a Nexus 4-et

2012. október 17., szerda 21:02

Négymagos processzor, vezeték nélküli töltés és az Android legújabb verziója lesz a Nexus sorozat következő modelljében, melyet az LG fog gyártani. Persze ez még csak pletyka, de jól értesültek azt is tudni vélik, hogy október 29-én mutatja be az LG és a Google a legújabb csúcstelefont. Sőt, az egyik fehérorosz techblog állítólag még tesztelte is a mobilt.

Azt már régóta tudni, hogy a HTC és Samsung után az LG gyártja majd a legújabb Nexust. Az sem meglepetés, hogy a Google késő ősszel szokta bemutatni az új modelleket és ezekre mindig a legújabb Android kerül. Ahogy ilyenkor lenni szokott, minél közelebb van a bemutató időpontja, annál több információ és fotó szivárog ki, illetve annál több találgatást vesz ténynek a szaksajtó.

A Google eddigi szokása alapján arra tippelhetünk, hogy nemsokára egy új operációs rendszert is megismerhetünk, hiszen a legújabb Nexus készülékeket új Androiddal szokták bemutatni. Egy éve a Samsung által gyártott Galaxy Nexuson volt először Ice Cream Sandwich (Android 4.0), a nyáron bemutatott Nexus 7 tableten volt először Jelly Bean (Android 4.1). A 4.2-ről hivatalosan még nincs információ, de vannak már arra utaló jelek, hogy közeleg a bemutató ideje, például a Google Analytics adataiban is felbukkant.

Az elmúlt hetekben több fotó is kiszivárgott az állítólagos Nexus 4-ről. Ha hiszünk ezeknek, akkor a mobil hasonlítani fog a Galaxy Nexusra, csak a szélei lesznek lekerekítettebbek. Kijelzőjének mérete követi az előző Nexus által meghatározott vonalat, 4,7 hüvelykes lesz és 1280*768 pixeles (a Galaxy Nexus felbontása 1280*720 pixel volt). Ami a belsejét illeti, abban a szaksajtó nagyjából egyetért: 1,5 GHz-es négymagos Snapdragon S4 Pro processzor lesz benne és 2 gigabájt RAM (Ez amúgy ugyanaz a belső, mint az LG Optimus G nevű mobiljáé). Belső tárhelye 8 és 16 gigabájtos lesz, és állítólag nem lesz benne sd-kártya slot, vagyis nem bővíthető a belső memóriája.

Arról nem szólnak a hírek, hogy lesz a mobilban LTE. A kiszivárgott specifikációkban nem szerepel ez, ebből sokan arra következtetnek, hogy nem lesz LTE-képes a mobil, de nehezen elképzelhető, hogy a Google úgy adja ki legújabb mobilját, hogy nem tud mindent, amit a konkurensek tudnak.

A legizgalmasabb és a leghihetetlenebbnek tűnő rész a vezeték nélküli töltés, de a hírek szerint lehetséges lesz ez is. Ez nem akkora újdonság, mint elsőre tűnik, láttunk már ilyet például a Nokia Lumia 920 esetében.

Az is elképzelhető, hogy egyszerre több Nexus mobilt is bemutatnak, mert egy Sony mobilról is kiszivárogtak képek, ez lenne a Sony Nexus X. Ez már teljesen más, mint a Samsung és az LG dizájnja, inkább az Xperia sorozatban megszokott dizájnt követi. Kijelzőjének 16:9-es lenne az aránya és nincsenek rajta fizikai gombok.

Az LG mobilt október 29-én mutatnák be, a szokásos Google ütemezést követve, a Sony Nexusának bemutatójáról nincsenek hírek. A Microsoftnak nem jönne jól egy ilyen bemutató aznap, mert ők is akkorra tervezték a Windows 8 hivatalos bemutatóját, így a két esemény kiütheti egymást.

Mindenki Nexust akar gyártani

A gyártók versengenek azért, hogy ők gyárthassák a következő Nexus készüléket. Ez több szempontból is megéri nekik, elsősorban azért mert betekintést nyerhettek a készülő legújabb operációs rendszerbe. Ezen kívül presztízst is jelentett az elmúlt években a Google-lal dolgozni a Nexus mobilokon, a gyártóknak nagyon jól ment a mobil megjelenése utáni években.

Elsőként a HTC gyártott Nexus mobilt, ez volt a Nexus One. 2010 januárjában mutatták be, akkor még Android 2.1 Eclair volt rajta, ezt májusban frissítették Froyóra. A HTC-nek nagyon jól ment abban az évben, áprilisban mutatták be addigi legjobb mobiljukat, a HTC Desire-t, amelynek hatalmas sikere volt. Abban az évben kilencven százalékkal nőtt a cég a mobilos forgalma, 2011-ben további 65 százalékkal nőttek az eladások. A lendület eddig tartott, az idei évre már visszaesést várnak.

Egy év sem telt el a Nexus One bemutatása után, még ugyanabban az évben, 2010 decemberében mutatták be a Nexus S mobilt, amit már a Samsung gyártott. Ezen az akkor legújabb Andorid, a Gingerbread futott, egy évvel később frissítették Ice Cream Sandwichre. A szintén Samsung által gyártott Galaxy Nexust tavaly novemberben mutatták be, Ice Cream Sandwich operációs rendszer futott rajta, idén júliusban frissítették ezt a Jelly Beanre.

A Samsung a napokban jelentett rekordnak számító, 7,3 milliárd dolláros nyereséget jelentett az utolsó negyedévre, ami majdnem kétszerese a tavalyi hasonló időszaknak. A rekordnyereségek időszakának most vége szakadhat, mert a Samsung minden eddiginél többet költ marketingre. Az idei évre tervezett 25 milliárd dolláros rekordnyereség azért is csökken jövőre, mert a Samsung valószínűleg meghálálja az ott dolgozók teljesítményét, és a vállalat 206 ezer főt foglalkoztat. Ezen kívül még félre kell tennie egymilliárd dollárt, ha eleget akar tenni a bíróság augusztus 24-i határozatának, és kifizeti az Apple-nek megítélt bírságot.

Rovatok