Index Vakbarát Hírportál

Sandy weboldalakat bénított meg

2012. október 30., kedd 09:31

Bejött az elemzők előzetes becslése: az internetes oldalak is megszenvedték a Sandy hurrikán New York-i pusztítását. Magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjszaka több népszerű portál és lapcsalád oldala is elérhetetlenné vált, a Gawker szinte teljes portfóliója mellett a HuffingtonPost és a Buzzfeed is leállt, mert áramkimaradások sújtották a szolgáltatókat.

A hiba oka a Datagram nevű szolgáltató manhattani központjának kiesése volt, amit a több helyen is tapasztalt vízbetörések számlájára írnak a szakemberek. „A pincét elárasztotta a víz, az üzemanyagellátás leállt – dolgozunk rajta. Másfél méteres a víz” – írta egy a hiba elhárításán dolgozó szerelő. A Gawker twitterén is megjelent némi infó, ott azt írták, hogy a beömlő tengerhab „vagy micsoda” okozta a problémát.

Csődöt mondott az elmélet

Az, hogy végül valóban voltak olyan oldalak, amiket kiütött az ítéletidő, több szempontból is érdekes. Egyrészt valóban nagy viharról van szó, és már korábban is voltak olyan jóslatok, hogy a New York környékén található számos adatközpont közül valószínűleg lesz olyan, ami nem ússza meg a rengeteg esővel érkező Sandyt, de közben azt is tudni kell, hogy a szerverparkokat elméletileg katasztrófabiztosra építik meg. Az egyik hajnali hír szerint pont az egyik ilyen megoldás mondott csütörtököt akkor, amikor az egyik, áram nélkül maradt New York-i adatközpontban futó szolgáltatást megpróbálták átterhelni az erre a célra tartott newarki szerverparkra. Az úgynevezett failover helyes működésekor a felhasználók legrosszabb esetben is csak néhány perces kiesést tapasztalnak, jó esetben pedig fogalmuk sincs, hogy a szolgáltatás hirtelen több száz kilométerről érkezik a gépükre.

A közösségi média erejét mutatja, hogy a leállt oldalak igyekeztek a Twitteren, Tumblren és a Facebookon leközölni a kiesés idejére időzített cikkeiket. A közelmúltban hatalmas összegért felvásárolt Instagram felhasználói sem pihentek: másodpercenként tíz, a Sandy hurrikánnal kapcsolatos kép került fel a fényképkészítő és -megosztó szolgáltatásra.

A következőt talán már nem látjuk előre

Az elmúlt pár napban egyre nagyobb publicitást kap az amerikai meteorológiai műholdak helyzete. Egyes jelentések szerint az elöregedő műholdak cseréjére nincs megfelelő pénzügyi helyzet, így könnyen lehet, hogy pár év múlva már nem lesz mivel elkészíteni a mostanihoz hasonló, csodálatos űrfotókat a kavargó felhőrendszerekről. Az amerikai kongresszus épp tavasszal nyirbálta meg a kieső műholdak pótlására szánt keretösszeget, így komoly veszélybe került a pontos meteorológiai előrejelzést lehetővé tevő rendszer működése.

A hivatalos verzió szerint az általános gazdasági helyzet kényszeríti a döntéshozókat, a valóság azonban ennél bonyolultabb (vagy éppen sokkal egyszerűbb). A most tervezett időjárási műholdak ugyanis csak mellékesen foglalkoznak az előrejelzéssel, a projektek fő feladata a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek megfigyelése lenne, és egyes szakemberek szerint ez nem olyan dolog, amire manapság könnyű pénzt szerezni. Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) vezetője, Jane Lubchenco úgy fogalmazott, hogy az ügynökség műholdprogramja a létezés határán mozog. Tavaly még úgy volt, hogy a NOAA a NASA-val és az amerikai Védelmi Minisztérium közös projektben bocsát fel egy poláris pályán mozgó műholdat, azonban végül kiderült, hogy a civil és katonai célok nem férnek meg jól egy szatelliten, a Kongresszus pedig végül nem támogatta az előbbi fél egymilliárd dolláros pályázatát. A NOAA most úgy próbál pénzt szerezni, hogy a műholddal elvégezhető időjárás-előrejelzési kapacitással házal különböző szervezeteknél.

Rovatok