Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy F–22 Raptor

2012. november 16., péntek 08:47

Gyakorlatozás közben lezuhant egy az Amerikai Légierő következő, ötödik generációs vadászbombázója, a világ legjobb vadászrepülőjeként emlegetett F-22 Raptorjai közül. Az eset a floridai Tyndall Légibázison történt, négyszáz méterre a drónok kifutópályájától. Egy közeli főutat lezártak, de a baleset nem érintette az utat. A pilóta időben katapultált, őt megfigyelésre egy helyi egészségügyi alakulathoz szállították, a híradások szerint jó állapotban volt. Az eset csütörtökön, helyi idő szerint délután fél négykor történt.

A 65 milliárd dollárt felemésztő fejlesztés után idén márciusban hadrendbe álló Raptorral kapcsolatban nem ez az első olyan hír, ami a típus megbízhatatlanságát erősíti. Bár nyilván nem ez az első vadászgép, amit baleset ér, és egyelőre csak kevés információ ismert a zuhanás körülményeiről, közismert, hogy a pilóták rettegnek a típustól, mert a korábbi hírek szerint titokzatos hiba fojtogatja a pilótákat. A tegnapi balesetet követő első sajtótájékoztatón David Graff, a légierő ezredese, a 325-ös vadászrepülő alakulat parancsnoka tagadta, hogy a mostani esetnek ehhez az azóta hitelesen nem reprodukált jelenséghez lenne köze.

Graff azt is elmondta, hogy a pilóta tapasztalt volt, a zuhanás pedig egy repülés végén, a leszállópálya megközelítése közben történt. Az ezredes szerint a most felálló szakértői bizottság ki fogja értékelni a rendelkezésre álló repülési adatokat, és ha bármi olyat találnak, ami az F-22, vagy bármelyik másik repülő biztonságos üzemeltetését veszélyeztetné, arról tájékoztatni fogják a közvéleményt. „Az F-22 a legjobb amerikai vadászgép, teljesen biztos vagyok az alkalmasságában” – jegyezte meg Graff a sajtótájékoztatón.

A darabonként 400 millió dollárba kerülő gépekről egy nyári hadgyakorlat során aztán az is kiderült, hogy nem bírják a közelharcot: a Eurofighter Typhoon például annak ellenére többször is fölébe kerekedett a szimulációs légiharcokban, hogy az európai típus elméletileg egy korábbi fejlettségi szintet képvisel.

Rovatok