Index Vakbarát Hírportál

Hazavinné a termékei gyártását az Apple

2012. december 6., csütörtök 17:16

Az NBC-nek adott interjúban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat egyre több számítógépet gyártatna az Egyesült Államokban. Az Apple számítógépeit manapság Kínában gyártják, amiért számos kritika érte őket, mivel számos hír terjedt arról, hogy az ottani üzemekben embertelen körülmények között dolgoztatják a munkásokat. Az Apple terveivel kapcsolatos találgatások már korábban napvilágot láttak, ugyanis a cég több termékének a hátulján az Assembled in USA felirat volt olvasható.

A Bloomberg Business Weeknek adott interjúban Cook arról is beszélt, hogy több mint százmillió dollárt fektetnének a számítógépek hazai gyártásába. Az NBC műsorvezetőjével, Brian Williamsszel beszélgetve Cook kifejtette, hogy az Apple egyes termékei, például az Iphone legfontosabb alkatrészeit már most is az Egyesült Államokban gyártják, de az összeszerelést már Kínában végzik. Cook arról is beszélt, hogy az Apple hatszázezer munkahelyet teremtett az Államokban; közvetlen vagy közvetett formában ennyien dolgoznak a cégnek, viszonteladóként, külsős fejlesztőként vagy a kutatási és fejlesztési részlegen.

Az Apple-t sokan kritizálták, amiért inkább a fejlődő országokban teremt munkahelyeket, és nem az Egyesült Államokban. Tim Cook szerint a döntés mögött nem anyagi megfontolás húzódik, hanem a modern amerikai gyártástechnológia hiánya. A vezérigazgató úgy látja, hogy szórakoztató elektronika világa igazából sosem volt az Egyesült Államokban.

Cook az Apple szoftvereit ért kritikákra is reagált, méghozzá meglepő őszinteséggel. Az Apple Maps térképszoftvert számos kritika érte, az Apple saját fejlesztése kevésbé volt pontos, mint a Google Maps, az Apple mégis az előbbit erőltette. Cook beismerte, hogy ez rossz döntés volt. „Elcsesztük, és a vállalat teljes gőzzel dolgozik a hiba megoldásán. Néhány éve elhatároztuk, hogy a Mapsszel olyan lehetőségeket biztosítunk a felhasználóinknak, amik akkoriban nem álltak rendelkezésükre. A végeredmény nem találkozott a vásárlóink elvárásaival, de a mi elvárásaink még az övéknél is magasabbak” – nyilatkozta Cook.

Rovatok