no

Index Vakbarát Hírportál

Új értelmet nyernek a hibridek

2012. december 6., csütörtök 00:34

A laptop–tablet-hibrid eddig nagyjából annyit jelentett, hogy a laptop kijelzőjét meg lehetett fordítani, a Windows 8 megjelenésével azonban minden megváltozott. Az iPad előtti időkben a tablet windowsos gépet jelentett, akkoriban főleg a Lenovo és a HP készített olyan laptopokat, amelyeknek elfordítható volt a kijelzője és kezdetleges érintőkijelzőkön lehetett navigálni stylusszal. Most minden nagyobb gyártó ilyennel készül, a Lenovo két új gépét a magyar premier előtt próbálhattuk ki.

A Windows 8 rendszerrel megjelentek a valódi tabletté alakítható laptopok olyan kijelzőkkel, amelyeket kényelmesen lehet használni az ujjunkkal, mindenféle kiegészítők nélkül. A Lenovo rögtön két új Windows 8 operációs rendszerrel felszerelt tablet hibridet mutatott be, a Yoga 13-at a lakossági, a Twistet pedig az üzleti felhasználóknak.

Mindent beleadtak

A Lenovo komolyan veszi a Windows 8-at, első generációs IdeaPad hibridje magasra tette a lécet. Legfontosabb tulajdonsága, hogy egyszerre laptop és tablet, érintőkijelzőjét teljesen vissza lehet hajtani, akár 360 fokban, így egy viszonylag vastag, de hatalmas, 13 hüvelykes tabletet kapunk. Első pillantásra teljesen átlagos laptopnak tűnik, dizájnja a Lenovo korábbi ultrabookjainak hagyományait követi, könyvszerű a megjelenése, mintha két fedőlap között lenne a laptop. Semlegesen szürke alumínium borítása sem mutat semmit abból, ami valójában a Yogában rejlik.

Laptopnak teljesen átlagos is lenne, hibrid mivolta az, ami kiemeli az ultrabookok kategóriájából. Néhány hete azt írtam, hogy az Acer az Aspire S7-tel megalkotta a legjobb hagyományos Windows 8-as ultrabookot – állításomat most is fenntartom, mert a Yogában éppen a hibridsége tetszett.

Kijelzőjét 360 fokban hátra lehet hajtani, egészen visszafektethetjük a laptopra, így kapjuk meg a beígért tabletet. Hagyományos laptopot használó kollégáim félve próbálták ki ezt a funkciót, alig merték továbbnyitni egy bizonyos pontnál.

A tesztelésre kapott gépben 1,7 gigahertzes Intel Core i5 processzor dolgozik 4 gigabájt RAM kíséretében, de a modell Core i7-tel és nyolc gigabájtnyi memóriával is megvásárolható. Csatlakozóit a két oldalára tették, emiatt felhasználóbarátabbá válik, mintha a hátuljára kerültek volna: egy 2.0 és egy 3.0 usb-port van benne, baloldalt található a hdmi-csatlakozó, jobboldalt a kártyaolvasó. A bekapcsológombot megmagyarázhatatlan okból a laptop elejére tették, ez okozott egy kis zavart, amikor ölbe vettem a gépet.

Érintőkijelzője 13,3 hüvelykes 1600*900 pixeles felbontással, ez kissé meglepett, elvártam volna ekkora méretben a full HD-t. Kamerája egy megapixeles és 720p-s, állítólag arckövető rendszer is van benne, de ezt nem próbáltuk ki. Az egész laptop 333*224*17 milliméteres és másfél kilogrammos.

A gép teljes billentyűzetet kapott, a nyilakat is elérjük billentyűkombináció nélkül. Emiatt azonban túl kicsi lett a shift gomb, ami zavart a vakon gépelésnél, állandóan mellérenyomtam. Az touchpad cserébe hatalmas, viszonylag könnyen használható, kétujjas navigációra is alkalmas.

Tabletnek nehéz

A Yogát azonban nem lehet átlagos tabletként használni, ehhez túl nehéz. Soha nem fogjuk néhány percnél tovább egy kézben tartani, hogy a kanapén eldőlve elolvassunk egy könyvet vagy akár egy hosszabb cikket. A 16:9 arányú szélesvásznú kijelző nagyon hasznos, amikor fektetve használjuk a tabletet, de azonnal látjuk a hátrányait, amikor függőlegesen tartjuk a gépet. Az Index címlapjából például csak két hasábot látunk teljesen, a harmadikat csak félig. Igaz, cserébe függőlegesen sokkal több cikk látható egy képernyőn.

Tabletként előny, hogy a gépen teljes értékű Windows 8 van, nem az RT és nem valamilyen lebutított változata a Windows 8-nak. Így a hagyományos laptopokon elérhető valamennyi funkciót használhatjuk, az összes olyan programot feltehetjük rá, amit RT-re még nem. Ez főleg a játékoknál előny, a tabletet az ölünkbe fektetve, érintőkijelzőn játszhatunk kedvenc játékainkkal.

Találtunk azonban egy furcsa hibát: tabletként használva a gép hátoldalán a billentyűzet található. Ez elvileg nem okoz gondot, mert a kijelző átfordításával a fizikai billentyűzet automatikusan kikapcsol, de akkor is furcsa érzés a billentyűket markolni az egyik kézzel, a tableten dolgozni a másikkal. Valószínűleg a Lenovo is így érezte, és készített egy tokot, ami elfedi a billentyűket. A dolog szépséghibája, hogy ezt külön kell megvenni hozzá. A tabletes funkciót az úgynevezett sátormóddal bővíthetjük ki, ilyenkor úgy áll a tablet, mintha támasznak döntöttük volna.

Összességében jól összerakott laptop a Yoga; a kijelző kihajlíthatósága ellenére masszívnak tűnik, valószínűleg nem adja meg könnyen magát az anyag, és laptophoz képest elég jól teljesít tabletként is.

Üzleti felhasználóknak

A Lenovo az üzleti felhasználóknakl is készített egy Windows 8-as hibrid laptopot. A Twist tipikus ThinkPad-dizájn, lehetetlen nem felismerni: robusztus külső, hagyományos vonalvezetés, lekerekített élek, pici touchpad a két piros szegélyű gombbal, és az elmaradhatatlan irányító pöcök. A kijelző alatti műanyagból, a hangerőszabályozó gombok körüli furcsa bemélyedésből és a laptop szélén futó ezüstszínű szalagból azonban látjuk, hogy nem egy felsőkategóriás laptopról van szó. A billentyűk is szokatlanul elválnak a háztól, emiatt idővel gondot okozhat az alájuk kerülő por. Ezt leszámítva a billentyűzet az egyik legjobb, amivel találkozhatunk.

1,58 kilogrammjával a 12 hüvelykes Twist egy kicsivel nehezebb hasonló méretű társainál, de ThinkPadeknél ez nem szokatlan, azok mindig is a nehezebb laptopok közé tartoztak. A Windows 8 megjelenésével számtalan megoldást láttunk a kijelző elfordíthatóságára, a Twist azonban a leghagyományosabb módon oldja meg a kérdést. Kijelzője egy középen lévő forgón, vízszintesen fordul el, így lehet visszahajtani a billentyűzetre.

A Twist olcsóbb a Yogánál, pedig hasonló a specifikációja: processzora 1,7 gigahertzes Intel Core i5-ös, és 4 gigabájt RAM van benne, és több konfigurációban megvásárolható ez is, hagyományos HDD-vel és SSD-vel is. Ennél a gépnél is oldalra kerültek a csatlakozók, a jobb oldalon van a mini-hdmi, a kártyaolvasó, a sim-kártya-slot és az egyik 3.0-s usb-port, a bal oldalon találjuk a másik usb-portot és a mini Display-portot, amivel külső monitort csatlakoztathatunk hozzá.

Laptopként használva teljesen átlagos, nyújtja azt a színvonalat, amit egy középkategóriás ThinkPadtől elvárunk. Touchpadje a mai piaci átlagnál gyengébb, zavaróan kicsi és nem kellően érzékeny. A ThinkPadekre jellemző kicsi piros navigáló pöcök azonban használhatósága miatt még az érintőkijelzők korában is jókora előnyt jelent.

Tabletként használva kettős érzésem volt. Mivel kisebb, mint a Yoga, elvileg kényelmesebb lett volna tabletként. De a súlya ugyanakkora, ráadásul tömzsibb is, így ezt sem lehet hagyományos tabletként használni. Nem számít, hogy ezt üzleti célra tervezték – az üzletemberek is olvasnak dokumentumokat céges gépeken –, a Twist sem arra való, hogy hosszan kézben tartsuk.

A kijelző érzékenysége tökéletes, de lassan reagál a forgatásra, és az is előfordult, hogy önálló életet kezdett élni, arra forgott, amerre neki tetszett. Az elfordítható kijelző ugyanakkor jól jöhet egy tárgyaláson, amikor a velünk szemben ülőnek a laptop felemelése nélkül meg tudunk mutatni egy ábrát.

Összességében egy átlagos üzleti hibridról van szó. Ha azonban azt nézzük, hogy a Yoga is tudja ugyanazt, ráadásul sokkal szebb, akkor a Twistnek nehezebb lesz megtalálnia a a helyét a piacon. A ThinkPad márkanév és a hagyományos dizájn lehet az ütőkártya, sokan kifejezetten szeretik a konzervatív vonalvezetést.

A Windows 8 lehetővé tette, hogy az érintőkijelzős laptopok megjelenésével egy ténylegesen új kategória jelenjen meg a piacon, a gyártók nagyon készültek erre az időszakra. Az ultrabook kategória megalkotója, az Intel már nyáron megjósolta, hogy a Windows 8 megjelenésével egyre inkább elmosódik a határ a laptopok és a tabletek között, változatos gépek jelennek meg a legkülönbözőbb vásárlói igényeket kielégítve. A most bemutatott két hibrid illeszkedik ebbe a sorba, de biztosak vagyunk abban, hogy ez még csak a kezdet.

Rovatok