Index Vakbarát Hírportál

3D-ben nyomtatott ház készül

2013. január 22., kedd 12:03

Majdnem tízéves ígéret, hogy nyomtatóval építhetünk lakóházakat, de egyelőre csak a maketteket készítő 3D printerek terjedtek el világszerte. Egy holland építész azonban elhatározta, hogy a háznyomtató mozgalom élére áll, és 2014-re elkészíti a világ első nyomtatott épületét.

Janjaap Ruijssenaars a projektjével benevezett az European nevű versenyre, amelyben tizenöt ország építészei két éven át dolgozhatnak tervük megvalósításán. Ruijssenaars egy olasz feltaláló, a D-Shape 3D nyomtatót megépítő Enrico Dini segítségével húzza fel a lélegzetelállító épület plafonjait és padlóit – falak nem igazán lesznek a Möbius-szalag formájú házban.

Természetesen nem egyben nyomtatják ki a házat, a printerrel csupán a homokból és szervetlen anyagokból álló kereteket készítik el, és ezeket töltik meg erősített betonnal.

Mivel Ruijssenaars csak 2014-ben végez a munkával, könnyen lehet, hogy más megelőzi a világ első 3D-ben nyomtatott épületének átadásával. Kínára érdemes lesz odafigyelni, mert ott az építőipar gyakran dönt a világrekordokat, és most azon dolgoznak, hogy 90 nap alatt felhúzzák a világ legmagasabb, 220 emeletes házát.

Rovatok