no

Index Vakbarát Hírportál

Új észak-koreai gulágot talált a Google Earth

2013. január 28., hétfő 10:33

Január közepén új műholdas felvételekkel frissült a Google online térképszolgáltatása, a Google Earth. Emberi jogi szervezetek specialistái a képeken egy eddig ismeretlen koncentrációs tábort fedeztek fel Észak-Koreában, alig 100 kilométerre a főváros Phenjantól. A Google műholdjai folyamatosan egyre nagyobb felbontású képeket készítenek a Föld körül keringve, ahogy a technika fejlődésével jobb műszereket kapnak, de az új felvételek feldolgozása, és az online adatbázisba való beillesztése néha nagyon lassan megy. Így lehet, hogy az eddigi 2006-os keltezésű észak-koreai képeket most 2011. szeptemberében készültek váltották fel. A most felfedezett gulág értelemszerűen valamikor a két dátum között épült. Érdemes megjegyezni, hogy az eddig 18-as tábor néven ismert másik munkatábor időközben bezárt, így lehetséges, hogy a rabokat csak új helyre költöztették.

Az új munkatábor a hírhedt 14-es tábor közvetlen szomszédságában épült, egy 3 kilométeres szakaszon közös a határuk is. A 14-es akkor lett világszerte ismert, amikor tavaly év végén egy itt született, 23 évet elképzelhetetlen nélkülözés, terror, és kínzások között leélt, majd megszökött rab, Sin Dong Hjok beszámolója körbejárta a világsajtót. Az egyelőre szám nélküli, frissen élült tábort 20 kilométeres szögesdrót kerítés veszi körül, a műholdképeken jól látni, hogy két bejárata van, a kerítést pedig hat őrposzt erősíti meg. A tábor közepén egy szénbánya látszik, valószínűleg itt dolgoznak a rabok. Az egyetlen út a táborból kifelé a szenet szállító vonat sínpárja. A tábor természetesen nem szerepel a legújabb kiadású észak-koreai térképeken és atlaszokon sem, ahogy a phenjani kormány hivatalos álláspontja szerint sincsenek ilyen táborok, azokat csak a nyugati propaganda találta ki, hogy a világ közvéleményét az ország ellen hangolja.

Emberi jogi szervezetek becslései szerint 200 ezerre tehető az észak-koreai fogolytáborok lakóinak száma. A nagyon kevés megszökött fogoly beszámolói szerint a táborokban embertelen körülmények között, napi 16 órában dolgoztatják a rabokat, akik minden esetben életfogytiglan büntetéssel kerülnek ide, és nem ritkán csak annyi a bűnük, hogy kritizálták az ország kormányát. Súlyosabb államellenes bűnökért az elkövető teljes családját deportálják három generációra visszamenőleg. A táborokban 40 százalék körüli az alultápláltság vagy betegségek miatti évi halálozási arány.

Rovatok