Index Vakbarát Hírportál

Office 2013 legyen, vagy inkább HBO?

2013. január 29., kedd 22:02

Megjelent a Microsoft legújabb irodai programcsomagja, és havi háromezer forintért az egész családnak jut táblázatkezelő és teleírható üres fehér felület a Wordben. Természetesen a hagyományos, egyben megvehető Office is megmarad, de a papírdobozban már csak egy kód lesz, a telepítőt a netről kell letölteni.

Január 29-én új időszámítás kezdődött a Microsoft életében, mert a piacra kerülő Office 2013 programcsomag nem csupán a korábbi változat polírozott verziója, ami valamivel többet tud. Az amerikai szoftvercég legtöbb bevételt termelő terméke mostantól előfizetéssel is igénybe vehető.

A Microsoft szemszögéből ez azt jelenti, hogy állandóbb bevételi forráshoz jut, hiszen folyamatosan áramlik majd a kasszájába az előfizetési díj. Ezzel egy időben a korábbi monolitikus programcsomag fokozatosan szolgáltatássá alakul át. Az otthoni felhasználóknak szánt Office 365 Otthoni prémium csomagnak markáns része a 20 gigabájtos Skydrive-tárhely (ami az ingyenes 7 gigabájthoz pluszban jár), valamint a havi 60 percnyi Skype-hívás, amivel hagyományos telefonszámokat hívhatunk fel a világ 41 országában.

Felmerülhet, hogy a Microsoft az erősödő kivándorlási hullámot próbálja kihasználni, hiszen a Skydrive segítségével az egymástól több ezer kilométerre elszakadt családtagok kényelmesen megoszthatják egymással a fényképeiket, és a nemzetközi hívás is illik a képbe. De az is esélyes, hogy a fejlesztőcégnek egyszerűen muszáj volt valami extrát mellékelnie, hogy az Office ne egy rakás szoftvernek tűnjön, hanem élő szolgáltatásnak.

Persze a Microsoft azt is megígérte, hogy az előfizetők rögtön hozzájutnak minden újdonsághoz, amíg él az előfizetésük. Ezt az ígéretet tette az Adobe is, aki korábban mutatta be a méregdrága Creative Suite programcsomag előfizetéses verzióját. Az Adobe azóta bebizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt: a szokásos hibajavítások mellett számos újítást elérhetővé tett az előfizetőknek a kulcsfontosságú szoftvereihez.

Stílusformázás filmek helyett?

A felhasználó szemszögéből az Office mostantól ugyanolyan szolgáltatásnak számít, mint a tévé, az internet vagy az áram, tehát a Microsoft már nemcsak a többi szoftvercéggel versenyez, hanem más szolgáltatókkal is. Ha a júzernek meg kell szorítania a családi költségvetést, akkor vajon a táblázatkezelőről mond le, vagy az HBO mozicsatornáiról? Mindegyik pótolható, de amíg a filmek letorrentezése jogilag aggályos, addig a LibreOffice legálisan és tök ingyen pótolja a Microsoft Office-t.

Érezhette a veszélyt a Microsoft, ezért vannak hűségidős csomagok is; kedvezményes áron fizethetünk elő, ha előre leperkáljuk az éves díjat. Az Office 365 Otthoni prémium havi előfizetési díja 3000 forint, míg az éves díj ennek csak a tízszerese, 30 ezer forint. Ezt a változatot öt számítógépre lehet feltelepíteni, akár Macre is felrakható a legfrissebb 2011-es változat. Csak összehasonlításul: 3100 forintért bármennyi vezetékes számot felhívhatunk a Skype segítségével, a T-Home hat mozicsatornát ad havi 2800 forintért, a Telenor pedig 3 gigabájtos Hipernet adatcsomagot ad 2990 forintért.

Aki nem évente akar fizetni, hanem csak egyszer, annak a Office 365 Otthoni prémium dobozos verziójáért körülbelül 42 000 forintot kell kifizetnie. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy csak egyetlen gépre telepíthető.

Érdemes egyébként megnézni a Microsoft árazását: egyetlen Word szövegszerkesztő 40 ezer forint, a kisvállalati Office már 81 ezer, míg a mindent tartalmazó Office Professionalért már kemény 160 ezret kell leadni a kasszánál. Ehhez képest egy Windows RT rendszerű tablet nem sokkal több mint százezer forint, és a rendszer tartalmazza az Office RT nevű csomagot, amely a Word, Excel, OneNote és PowerPoint kicsit butított változatát tartalmazza.

Kinek kell még Word?

Bár a Microsoft előző pénzügyi negyedévében viszonylag gyengén szerepelt az Office-részleg, ez nyilvánvalóan az új verzióra való várakozásnak köszönhető. Sokan inkább késleltetik a vásárlást, hogy rögtön az új verziót tudják megszerezni, és később ne kelljen frissíteni. Könnyen lehet, hogy a következő negyedévben meglódul a pénzügyi mutató, és a Microsoft nagyot kaszál az Office 2013-mal.

De azért ott motoszkál bennünk a kérdés: Az otthoni felhasználóknak egyáltalán mi szükségük van ezekre a programokra? Alapszintű szövegszerkesztők ingyen is vannak, és az emberek nem Wordben fogják megírni a Facebook-bejegyzésüket. Sokkal jobb befektetésnek tűnnek a hardverek. Idén év végére valószínűleg olyan alacsony szintre zuhan a táblagépek ára, hogy egy jobb minőségű androidos gépet akár egy szem Word áráért megvehetünk majd. Amire biztosan lesz ingyen szövegszerkesztő, és a Facebookot is elérjük vele.

Az Office 2013 újdonságait már korábban kipróbáltuk, a teszt ide kattintva elolvasható.

Rovatok