Index Vakbarát Hírportál

Elemzők szerint bukás a Microsoft Surface

2013. február 1., péntek 08:15

A Microsoft még nem közölte Surface nevű táblagépe hivatalos eladási adatait, de elemzők szerint hatalmas bukás a hardver. 1-1,25 millióra becsülik a kereskedelmi forgalomba került készülékek számát, és 55-60 százalékosra ebből a valóban eladott gépek arányát. Ami azt jelenti, hogy legjobb esetben is 750 ezernél jár az eladott Surface-ek száma három hónap alatt úgy, hogy ebben benne volt egy karácsonyi időszak, amikor az amerikai tévékből Surface-hirdetések folytak orrán-száján.

Plusz kellemetlenség, hogy a hírek szerint extrém magas a boltokba visszavitt táblagépek aránya (bár itt konkrét számokat senki nem mond), amit annak tudnak be az elemzők, hogy a gép kezelése nehézkes, átláthatatlan, sokan csalódnak az új gépükben, visszaviszik a boltba, és inkább iPadet vásárolnak helyette. Az amerikai elektronikai boltokban általánosan elterjedt szokás, hogy az ember a vásárlás után meghatározott ideig visszavihet bármilyen készüléket különösebb indoklás nélkül, és visszakapják az árat, vagy legalábbis a nagy részét.

Mindez nem elsősorban a Surface jövője miatt aggasztó a Microsoft szempontjából, hiszen a cégnél megszokott, hogy egy új piacra belépéskor az első generációs termékük még nem kirobbanó siker, csak a második-harmadik tudja felvenni a lépést a konkurenciával. Annál kellemetlenebb azonban a Windows 8, és főleg a Windows RT operációs rendszerek szempontjából. A tabletekre szánt RT zászlóshajójának és mintapéldányának kellett volna lennie a Surface-nek, viszont a bukása és a sok lesújtó felhasználói vélemény a kezeléséről elbátortalaníthatja a leendő RT-s tabletek gyártóit. Két cég, az Acer és a Samsung már ki is húzta magát az előzetes ígéretei alól, amelyek windowsos tabletek piacra dobásáról szóltak.

A Windows 8-nak sem túl jó hír a Surface elhasalása, hiszen az operációs rendszer kezelőfelületét úgy tervezték meg, hogy érintőképernyőkkel is együttműködjön, és ha a felhasználóknak az a benyomásuk a Surface alapján, hogy a cégnek fogalma sincs, hogyan kellene egy tablet érintőképernyős kezelését megoldani, az a Windows 8-ra váltás ellen is erős érvet jelenthet.

A Cnet értesülései szerint a Microsoft átmenetileg le is áll a Surface gyártásával, és egyelőre a már raktáron álló készletek elfogyását várja. A tablet reputációjának az sem tett jót, amikor kiderült, hogy a most bemutatott csúcsmodell, a Pro 64 gigabájtos háttértára az előre telepített alkalmazások és az operációs rendszer helyigénye miatt valójában csak 23 gigabájt.

Rovatok