Index Vakbarát Hírportál

Akcióban fotózták le az iráni lopakodót

2013. február 12., kedd 20:52

Február elején nagy vihart kavart haditechnikai szakértők köreiben, amikor Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő büszkén mutatta be az ország saját fejlesztésű lopakodó vadászrepülőjét, a Káher-313-at. Ahmadinezsád azt állította, hogy a gép a világ legmodernebbjeivel is felveszi a versenyt, és több ezer óra próbarepülésen van már túl.

Repüléstechnikai szakemberek azonnal kielemezték a gépről kiadott hivatalos iráni hírügynökségi fotókat, és arra jutottak, kizárt dolog, hogy az azokon szereplő repülő valóban tudjon repülni, valószínűleg orbitális blöffről van szó, és egyszerű műanyag modellt mutogat az iráni média.

Irán most válaszként kiadott egy fotót, ami a gépet akció közben ábrázolja a levegőben, ahogy az iráni hegyvidék egyik jellegzetes pontja, a Mount Damavand felett repül el:

A felvétel ismét megkapta a hamisítás vádját, és valóban elég gyanúsan néz ki még laikus szemek számára is. Először is a repülő kontúrjai túl élesek, a gép szinte leesik a háttérről, és adja magát a feltételezés, hogy egyszerűen kivágták egy másik fotóról, és odaillesztették a légifelvételre. Gyanúsak az állítólagos légifelvételen a gép hátán látható fények, és a farokrészen a kék-zöld foltok is, amelyek a kiállítóteremben még természetesek voltak, hiszen a terem világítása, és a földön körben látható spotlámpák fénye tükröződött a gép felületén:

A hamisítás vádját erősíti, hogy a gép milliméterre olyan szögből látszik a képen, mint az egyik egy hetes fotón, amin még a hangárban állt, és a háttérben a hegy is pontosan olyan szögből, olyan távolságból, és olyan felhőzettel körülvéve látszik, mint egy interneten szabadon elérhető fotón (csak a kontrasztot húzták fel gondos kezek Photoshoppal):

Irán nem válaszolt a vádakra, de ha az eddigi trend folytatódik, hamarosan számíthatunk egy hivatalos videóra a vadászgépről, amelyen szintén ordító jelei lesznek a képmanipuláló trükköknek.

Rovatok