Index Vakbarát Hírportál

Hamisítvány az iráni vadászgép

2013. február 8., péntek 09:03

Repüléstechnikai szakértők szerint nem tud levegőbe emelkedni az az iráni fejlesztésű lopakodó vadászrepülőgép, amit múlt héten mutatott be Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő. Akkor Ahmadinezsád azt állította, hogy a Káher–313 (Hódító–313) nevű gép az egyik legkorszerűbb a világon, és már több ezer óra próbarepülésen van túl. Az ország védelmi minisztere azt is közölte, hogy a repülő képes alacsony magasságokban repülni, rövid kifutópályáról felszállni, észrevétlenül berepülve az ellenség légterébe légicsapásokat végrehajtani.

Már a bejelentés utáni pillanatokban azt hangoztatta több szakértő, hogy mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de mostanra a szakblogok alaposan kielemezték a fotókat, és arra jutottak, hogy repülni képtelen eszközről van szó. Az Aviationist portált idézve az Atlantic Wire összeszedte a leggyanúsabb jeleket, amelyek ezt igazolják.

A szakértők szerint a pilótafülke túl kicsi, jóval kisebb, mint a hasonló repülőkön. Sőt az egész repülő kicsi, ekkora gép nem tudná magával vinni a bevetésekhez szükséges műszereket, radarokat, álcázó berendezést, elektronikát, és nem utolsósorban a fegyvereket. Gyanús az is, hogy a gépnek hátul nincsenek fúvócsövei, pedig azok fontosak az utánégetők használatakor, illetve általában is a repüléshez. A képek alapján a gép anyaga is gyanús, olcsó műanyagra emlékeztet; olyan, mintha az egész csak egy kiállítási modell lenne.

Végül a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy Irántól nem áll távol a valóság manipulálása. Sokan úgy vélik, hogy a nemrég az űrbe küldött iráni majom sztorija sem igaz, az viszont bizonyos, hogy az ország már bejelentett egyszer egy drónt, amiről kiderült, hogy nem az övé. Tavaly novemberben az iráni média közölt egy képet, ami egy állítólagos iráni fejlesztésű, függőlegesen a levegőbe emelkedő drónról készült – később bebizonyosodott, hogy a propagandafotó egy japán fejlesztésű gép képszerkesztő programmal módosított képe volt.

Rovatok