Index Vakbarát Hírportál

Aggódnak a nyomtatható lőfegyverek miatt

2013. február 12., kedd 16:30

Az Egyesült Államokban évtizedek óta zajlik a vita a lőfegyverek vásárlásáról és birtoklásáról. A téma legújabb vetülete az a probléma, hogy a 3D nyomtatókkal gyakorlatilag bárki képes lőfegyvert gyártani. Megoldást jelenthet a puskaporhoz való hozzáférés korlátozása.

Hod Lipson, az ithacai Cornell Egyetem mérnökprofesszora, a 3D technológia egyik úttörője szerint egy otthoni használatra készült 3D nyomtatóval fegyvert lehet készíteni. Ehhez nincs szükség másra, mint ABS (akrilnitril-butadién-sztirol)-műanyagra – ebből készülnek a legókockák is. Lipson szerint a fegyvergyártáshoz nejlon is használható, de ez megnehezíti a gyártást. A végeredmény a professzor szerint nem mesterlövészpuska lesz, és nem lehet vele másodpercenként tíz lövedéket kilőni, de az biztos, hogy veszélyes fegyver is készíthető az új nyomtatókkal.

A hazai könnyen törik

A 3D nyomtatóval készült lőfegyverek, bár veszélyesek lehetnek, a jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy egyelőre inkább ön-, mint közveszélyesek. A Wiki Weapon Project tagjai a közelmúltban eltervezték, hogy egy 3D nyomtató segítségével elkészítik az AR-15-ös gépkarabély replikáját. A gyártás eredményes, a fegyver működőképes volt, de a gyenge anyagminőség miatt a fegyver hat lövés után szétesett.

Lipson szerint a jelenlegi törvények vajmi keveset érnek, ha egy elszánt bűnöző vagy egy ügyes kezű tizenéves a fejébe veszi, hogy műanyag fegyvert és nagy kapacitású tölténytárat készít. Lipson elmondta, hogy az interneten több fegyvergyártási tervrajzot és technológiai leírást lehet találni 3D-s nyomtatóra, és néhány ezek közül egyáltalán nem biztonságos. A professzor elsősorban nem a bűnözők, hanem az ártatlan tizenévesek miatt aggódik, akik könnyen megsebesíthetik magukat, ha nem megfelelő eljárást vagy anyagot vesznek igénybe.

Mivel nem tömeges fegyvergyártásról van szó, a szakértő szerint elég egy viszonylag kisméretű, személyi használatú gyártórendszer, amivel az eddigieknél még nagyobb titokban, a hatóságokat kijátszva is előállítható egy lőfegyver. A professzor a megoldást nem a lőfegyverek és fegyveralkatrészek ellenőrzésének szigorításában látja, hanem a puskapor korlátozásában. „Puskaporra van szükséged, ha tüzelni akarsz egy fegyverrel. Márpedig rendelettel szabályozni lehetne a puskaporhoz való hozzáférést” – szögezte le Lipson.

A professzor kollégájával, Melba Kurmannal nemrég könyvet jelentetett meg a 3D-s technológiákról. A kötetben külön fejezet foglalkozik a 3D-nyomtatási technológia és a törvények kapcsolatával, pontosabban azokról a jogi és morális kihívásokkal, amelyeket a 3D-nyomtatókkal készíthető lőfegyverek ügye támaszt.

Rovatok