Index Vakbarát Hírportál

Növekednek az észak-koreai gulágok

2013. február 27., szerda 10:55

Alig egy hónappal azután, hogy a Google Maps egy új észak-koreai munkatábort leplezett le, most a szintén amerikai DigitalGlobe cég friss, publikus műholdfelvételei mutatnak aggasztó dolgokat a külvilágtól szinte teljesen elszigetelt diktatúrából. A képek szerint Észak-Korea az elmúlt években dinamikusan bővítette a gulágokat, minden bizonnyal azért, mert túl kevésnek bizonyult azoknak a kapacitása a politikai foglyok számára. Észak-Koreában a rendszer ellenségeinek bélyegzett emberek számára nincs kiút a munkatáborokból, oda szinte kizárólag életfogytilglanra kerülnek a rabok, esetenként a családjukkal együtt. Becslések szerint 250 ezren élhetnek ezekben a táborokban, embertelen körülmények között.

A mostani műholdképeken látható 25-ös számú gulágot (ami hivatalos nevén büntetésvégrehajtó munkakolónia) a legszigorúbb munkatáborok között tartják számon emberjogi szervezetek, ahonnan egyetlen szökésről sincsen dokumentált bizonyíték. A táborban uralkodó körülményekről csak egy egykori őr, a dezertált, majd Kínába szökött Ahn Myung Chul elbeszéléseiből tud a világ, ő a többi munkatábortól eltérő, klasszikus börtönre emlékeztető helyként írta le. A 25-ös tábor területe a műholdképek szerint 72 százalékkal lett nagyobb a legutóbbi, 2003-as felvételek elkészülte óta, a szögesdrót kerítést erősítő őrposztok száma pedig megduplázódott. Becslések szerint a tábor befogadóképessége 5000 fő lehet. Mivel a tábor az ország északi részén, a kínai határhoz közel fekszik, különösen jól őrzik, nehogy szökések forduljanak elő.

Emberjogi csoportok és Korea-szakértők úgy vélik, azért lehetett szükség éppen a legszigorúbb munkatábor bővítésére, mert Kim Dzsongun a hatalomra kerülése óta komoly tisztogatásokat végzett az állami vezetők között, és akinél csak a gyanúja felmerült annak, hogy nem száz százalékig lojális hozzá, azt családostul deportálták. A tábor nem szerepel a hivatalos észak-koreai térképeken és atlaszokon, és a phenjani kormány álláspontja szerint nem is létezik, a munkatáborokat a nyugati propaganda találta ki, hogy a világ közvéleményét az ország ellen hangolja.

Rovatok