Index Vakbarát Hírportál

Már Google-lal is lehet jegyzetelni

2013. március 21., csütörtök 11:16

Új szolgáltatást mutatott be a Google, ezúttal a jegyzetelős alkalmazások piacán próbálnak versenyt teremteni. A Google Keep arra a nem túl eredeti koncepcióra épül, hogy bármikor, bármilyen platformról le tudjuk írni gondolatainkat, ötleteinket és ezeket a jegyzeteket mindenhol el is tudjuk érni.

Jegyzetelni lehet böngészés közben, ha például látunk valami érdekeset és el szeretnénk tenni későbbre, de jegyzetelhetünk a mobilon is az androidos alkalmazással. A jegyzeteket a Google Drive-ban találjuk meg, így könnyen megtalálhatóak mobilon és weben is. A Drive-on még nem láttuk a jegyzeteket, valószínűleg még várni kell a frissítésre.

Furcsa döntés a Google-től, hogy mobilon nem teszi elérhetővé mindenki számára az alkalmazást, a Keepet ugyanis csak Ice Cream Sandwichre és az annál frissebb Androidokra lehet telepíteni. Ha azt nézzük, hogy az androidos mobilok 45 százalékán még mindig a kétéves Gingerbread van, akkor a felhasználók elég nagy részét kizárják. Az alkalmazás ráadásul a többi platformon, iOS-en, Windows Phone-on és BlackBerryn sem elérhető.

A Keep egyelőre nagyon minimalista, a webes változaton csak egy szöveg beírására alkalmas mezőt és néhány ikont láthatunk. Jegyzetelés után színekkel lehet jelölni a különböző jegyzeteket, ez az egyetlen dizájnelem az alkalmazásban, egyébként eléggé fapados.

Az alkalmazás átemelt néhány elemet a már régen bezárt Notepad nevű webalkalmazásukból, az nem volt nagyon sikeres és csak böngészőből lehetett elérni. A kategória legnagyobb sikerű alkalmazása a több platformon is elérhető Evernote, ezzel próbál versenyre kelni a Google a Keeppel, de ehhez még fejleszteni kell rajta.

Az is kérdés, hogy hány felhasználót tudnak átcsábítani az Evernote-ról, hiszen a tavaszi nagytakarításukkal bezárt alkalmazások nem vetítenek jó fényt a cégre, a felhasználókban felmerül, ha gondol egyet a cég, nem vesznek-e el a jegyzeteik.

Rovatok