Index Vakbarát Hírportál

Lehet-e élni a Google nélkül?

2013. március 31., vasárnap 08:24

A Google teljesen átszövi életünket, szinte kikerülhetetlen azoknak, akik interneteznek. A kereső csak az egyik, bár igen gyakran használt része ennek a birodalomnak, hiszen a legtöbben napi szinten használnak Chrome böngészőt, Gmail levelezőt, Gtalk csetalkalmazást, YouTube-ot vagy akár androidos mobilt. Kíváncsiak voltunk, mennyire nehéz a cég szolgáltatásai nélkül élni.

A Google Reader július 1-jei megszűnése miatt felhasználók ezrei kezdtek új RSS-olvasót keresni. Mi is kipróbáltunk féltucatnyi szolgáltatást, de még nem találtuk meg a megfelelő helyettesítőt. Annyira megszoktuk a Google termékeit, hogy fel sem merül bennünk, hogy megszűnhetnek, ebből az állapotból a Google Reader megszűnése zökkentett ki minket.

Hat évvel ezelőtt kollégánk már kipróbálta, milyen lehet Google nélkül élni. Már akkor azt írta, hogy lehetséges ugyan, de minek. Neki a YouTube és a Google Reader hiányzott a legjobban. A YouTube hiánya most is feltűnő, a Readert meg ugye éppen megszünteti a cég. De akkoriban még az Index céges levelezése nem Gmailen futott, a szerkesztőség életét nem szőtte át a Drive és a Naptár napi használata. A Meebót is használni lehetett Gtalk helyett, azóta ez utóbbit megvásárolta a Google. És ami a legfontosabb, hírük sem volt az androidos mobiloknak, így ezeket sem kellett mással helyettesíteni.

Lassú átállás

Egy hétig fogok Google-mentes életet élni, vagyis semmilyen Google-terméket nem használok majd. Már az első lépéseknél kiderült, hogy az átállás nem megy hirtelen, fokozatosan kell az új alkalmazásokat birtokba venni és apránként kell kilépni a megszokott Google-szolgáltatásokból, úgy talán kevésbé fáj.

Első lépésként új emailfiókot regisztráltam – kénytelen voltam, mert a privát és a céges levelezés is Google alatt fut. Hosszas vívódás után a Microsoft Outlookját választottam, legfőképpen azért, mert régen volt Hotmail-fiókom, kíváncsi voltam, hogyan változott a rendszer az utóbbi években. A regisztrációnál majdnem elrontottam az egész projektet, hiszen másodlagos emailként automatikusan a gmailes fiókomat adtam volna meg, de ugye ez ellenkezett volna az alapvetéssel, hogy nem használhatok Google terméket.

A következő lépés a bejövő levelek átirányítása volt, amit három kattintással megoldottam. Sokkal hosszadalmasabb volt az átirányított leveleknek mappákat készíteni és megfelelő szűrőkkel ellátni az Outlook-fiókot. Mivel a Gmail-fiókomban több tucatnyi szűrőt adtam már meg a hosszú évek alatt, szinte lehetetlennek tűnt ugyanazokat Outlookban is megalkotni, így teljesen új rendszert kellett kialakítani. Nagyon sokáig tartott, és nem lett tökéletes, de a projekt idejére jó lesz. Ha hosszabb távon is Outlookot kellene használnom, akkor ennél jóval több időt kellene a szűrők kialakítására fordítani.

Jabber-alapú kliens

Csetalkalmazást is kellett keresnem, ráadásul olyat, ami működik OSX-en, Windowson és WIndows Phone-on is, hiszen mindhárom platformot használom napi szinten. Ráadásul olyan kliens kellett, amellyel Gtalkot használó ismerőseimmel és kollégáimmal is tudok beszélni. A Pidginre esett a választás, ehhez regisztrálni kellett a Jabber.orgon, majd felvenni azokat az ismerősöket, akikkel beszélgetni akartam a kísérlet alatt.

Windows Phone-ra az IM+ nevű alkalmazást telepítettem, hasonló hatékonysággal működött, mint a Pidgin. A kísérlet elején olyan apróságokra is figyelni kellett, hogy a számítógép bekapcsolásakor ne induljon el a Gtalk.

Blokkolt oldalak

Google Drive-ot sem használhatok, de a munkámhoz fontos, hogy bárhonnan el tudjak érni néhány dokumentumot, például ha elkezdek egy cikket a munkahelyen és otthon fejezem be, akkor ne emailen kelljen elküldeni magamnak a félig kész szöveget. Az Evernote jegyzetelő alkalmazásra a gmailes fiókommal regisztráltam még korábban, így újraregisztráltam egy másik emailcímmel.

Szakítani kellett a Chrome-mal is, itt szinte azonnal a Firefox mellett döntöttem, kvázi visszatértem rá néhány év kihagyás után. A keresőt átállítottam Bingre, mert az alapbeállítás ugye Google.

Hogy még véletlenül se essek kísértésbe, feltelepítettem a Firefoxra a LeechBlock kiegészítőt, és letiltottam a Google, YouTube, Googlegroups, Blogspot, Blogger, Gmail, Picasa oldalakat. Ezt szinte azonnal ki is tudtam próbálni: a céges levelezőlistára beküldött Google Maps alkalmazást például már nem engedte megnyitni a blokkoló, soha nem fogom megtudni, hol van Bázakerettye.

A legfontosabb állandóan használt alkalmazások közül elsőként Drive-ból léptem ki (a Google Readert néhány napja nem használom, mert új olvasókat próbálgatok). Másodikként a Gmailt hagytam ott, miután órákon keresztül párhuzamosan használtam az alkalmazást az új levelezővel. Utána következett a Gtalk, majd a Chrome.

Androidot sem

Már évek óta androidos mobilt használok, most ezt is le kellett cserélni, hiszen az Androidot a Google fejlesztette. Helyettesítőként az iPhone és valamilyen Windows Phone operációs rendszerű mobil merült fel. Mivel telenoros a SIM-kártyám, a mobilszolgáltatótól kértem segítséget, egy HTC Windows Phone 8x-et küldtek. Így ezzel a rendszerrel kell megbarátkoznom a következő egy hétben.

Ez volt az utolsó lépés a Google-nélküli kísérletben, aminek első néhány órája máris igen kalandos volt, számtalan nehézséggel találkoztam, amik keserítették az addig megszokott életemet. A következő napokban ezekre próbálok megoldást találni, és egy következő cikkben összefoglalom a tapasztalatokat.

Rovatok