Index Vakbarát Hírportál

Adatforgalomból rajzolódik ki a BME

2013. április 5., péntek 16:04

A magyar internetes adatforgalom jelentős részét bonyolító BIX (Budapest Internet Exchange) nagyjából valós idejű grafikont vezet arról, mennyi adat folyik át rajtuk. A forgalom nagy részét még mindig IPv4 címeken zajlik (ez egyszerűsítve minden internetre kapcsolódó számítógép egyedi azonosítója), a cikk írásának pillanatában már túl vagyunk a napi csúcson, nagyjából 60 gigabájtnyi adat száguld át másodpercenként a központon.

Bár a címek hivatalosan elfogytak, a valóságban még nincs probléma, ezért ennél sokkal kisebb forgalmat bonyolít a jövő internetes hálózati struktúráját kiszolgáló IPv6. Annyira keveset, hogy egyetlen hálózati pontról arányaiban jelentős hatás érhető el csomagok mennyiségében, a grafikon kinézetében. Ezt egy egyetemista arra használta, hogy kirajzolja a BME sziluetjét. Mindezt ráadásul úgy csinálta, hogy az elküldött csomagok a lol szót tartalmazták.

Napszemuvegbe ezt írja a Tumblren:

Mivel itthon az IPv6 forgalom nem túl nagy (a bix szerint max 2Gbit/s körül van, a hagyományos IPv4 pedig 200 körül), két db gigás netet meg azért nem olyan nehéz találni, lehet jókat rajzolni a grafikonokra. Második próbálkozás (az első is látszik a képen :D): egy kis 30 soros kóddal (javascript!), meg egy netmacskával, kb 3 óra alatt sikerült ezt a bme logót rárajzolni a hazai IPv6 forgalom tetejére. Szerintem nagyon funky.

Rovatok