Index Vakbarát Hírportál

Ma megszűnik az MSN Messenger

2013. április 8., hétfő 10:50

Váltson Skype-ra – ez az üzenet fogadja azokat a felhasználókat, akik még mindig a Windows Messenger asztali alkalmazással, közismertebb nevén az MSN-nel próbálnak csetelni ismerőseikkel. Az üzenet mellett a Microsoft segítséget is nyújt a váltásra, csak egy nagy zöld gombra kell kattintani és máris letölthető a Skype, ahová a jól megszokott felhasználónév/jelszó párossal kell belépni. Kipróbáltuk a költözést, két perc alatt beléptünk régi fiókunkkal és még a meglévő Skype-fiókkal is összekapcsoltuk.

A Microsoft április 8-án kezdi el megszüntetni az MSN-t, erről január elején küldött üzenetet több millió felhasználónak. A megszűnés napjától a felhasználók a szintén Microsoft tulajdonban lévő Skype-ot használhatják. Először az angol nyelvterületeken szűnik meg a szolgáltatás, legutolsóként a portugál nyelvű MSN szűnik meg. A teljes folyamatnak április 30-án lesz vége. A Skype illetékesei arról még nem adtak tájékoztatást, hogy a mobilos verzió, a Windows 8 vagy Windows RT platformokon mikor szűnik meg.

A Messenger megszűnésének bejelentése novemberben kisebb sokkot okozott a felhasználók körében. Nagyjából fél évük volt arra, hogy hozzászokjanak a gondolathoz, esetleg elkezdjék használni a Skype-ot. A többség ezt meg is tette, hiszen a Microsoft folyamatosan emailt küld azoknak, akik még nem tértek át. Ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik az utolsó pillanatig vártak ezzel.

Az ígéret szerint az átállás zökkenőmentes lesz, a felhasználók megtalálják összes MSN-es ismerősüket Skype-on is miután bejelentkeztek Messengeres fiókjukkal. Számos nehézség merült fel a költözéssel, de a Microsoft próbálja orvosolni a problémákat. Az egyik probléma az volt, hogy sok tizenéves használ MSN-t, a Skype felhasználási feltételeinél pedig életkori korlátozások vannak, és emiatt sok gyerek nem tudott váltani. A Microsoft megváltoztatta az előírásokat, és lehetővé tette azoknak a tizenéveseknek, akiknek már van Messenger fiókjuk, hogy azzal be tudjanak lépni a Skype-ba. Néhány országban azonban ezt még mindig csak szülői engedéllyel tehetik meg.

A Microsoft két évvel ezelőtt vette meg a Skype-ot, felhasználóinak a száma azóta több mint százmillióval nőtt. A felhasználók naponta kétmilliárd percet töltenek cseteléssel, videótelefonálással, ami 33 millió órát jelent, években számolva pedig 3805 évet.

Rovatok