Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a fizetős Youtube-csatornák

2013. május 6., hétfő 09:43

A Youtube állítólag már a héten elindítja a fizetős videócsatornákat. A Financial Times információi szerint a szolgáltatás ötven csatornát érinthet, és havonta 1 dollár 99 centért lehet előfizetni rájuk. Hogy az értesülés mennyire pontos, azt nem tudni, de a Youtube még februárban azt nyilatkozta: valóban fejlesztenek ilyen szolgáltatást, de nem beszéltek arról, hogy ezt mikortól tennék elérhetővé.

A forrás szerint a Google tulajdonában lévő videomegosztónak az előfizetési csatornák új bevételi forrást biztosíthatnak, és biztosíthatná az üzemeltetőknek a tartalomgyártás finanszírozását. A Youtube nem kommentálta az értesülést; még a fizetős tartalmak bevezetésének dátumát sem árulták el. Csupán egy korábbi nyilatkozatukat idézték: eszerint nincs bejelentésre váró fejlesztésük, de egy előfizetéses platform beindításának lehetőségét vizsgálják, ami a tartalomszolgáltatóknak további bevételforrást jelentene az elhelyezett reklámokon túl.

Az AdAge januárban azt írta, hogy a Youtube már több tartalomszolgáltatót is megkeresett, akiket érdekelhet az előfizetési platform; ők úgy vélték, a szolgáltatás már idén elindulhat. A forrásaik szerint a Youtube más szolgáltatásokat is díjkötelessé tenne, például egyes élő események közvetítését, komplett videógyűjteményeket, illetve önsegítő vagy pénzügyi tanácsadási videókat. Röviddel ezután a Youtube for Android alkalmazásban két sor új kód tűnt föl, ami szintén a fizetős tartalmak bevezetésére utalhat.

Rovatok