Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a nyomtatható pisztolyt

2013. május 10., péntek 13:29

Hétfőn számoltunk be róla, hogy a Defense Distributed csapata elkészítette a világ első, kizárólag 3D nyomtatóval gyártott lőfegyverét. A tervezők a fegyver tervrajzait szabadon hozzáférhetővé tették az interneten, de a washingtoni kormány nyomására mostanra eltávolították azt. Csütörtökön Cody Wilson, a cég 25 éves vezetője bejelentette, hogy hatósági kérés miatt szüntetik meg az adatok hozzáférhetőségét.

A honlapon az áll, hogy az Egyesült Államok kormánya a további döntésig igényt tart az információk ellenőrzésére. Ugyanakkor a fegyver előállításához szükséges CAD fájlok még ma is letölthetők a népszerű fájlmegosztókról, például a Pirate Bayről.

A Liberator nevű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével műanyagból készült. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is.

Az európai bűnüldöző szervek figyelemmel kísérik a projektet. Victoria Barnes, a Europol kiberbiztonsági központjának munkatársa azt mondta, hogy a bűnözők nagyobb valószínűséggel használnak hagyományos fegyvereket, de nem tartja kizártnak, hogy a technika fejlődésével és a gyártás olcsóbbá válásával a nyomtatott fegyverek idővel egyre nagyobb kockázatot jelenthetnek.

Rovatok