Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz a kínai óriáspláza

2013. július 2., kedd 14:10

Korábban is hírt adtunk a világ legnagyobb épülettömbjéről, ami a kínai Csengduban épül, de most egy olvasónk segítségével további részleteket sikerült megtudnunk.

A hullámot formázó komplexum annak ellenére csalogatja a leendő látogatókat homokos tengerparttal, mediterrán faluval és csodás naplementékkel és -felkeltékkel, hogy a legközelebbi igazi tengerpart ezer kilométernél is messzebb van. A kétszázezer négyzetméter alapterületű New Century Global Centre nevű plázában az emeleteken összesen 1,7 millió négyzetméter hasznos terület lesz.

A plázában összesen 400 000 négyzetméteren terül el a bevásárlóközpont, ahol főleg csúcskategóriás és luxusmárkák üzletei lesznek, de olvasónk szerint még szinte semmi sincs kész. Az épület tervezői nagyon komolyan gondolták, hogy óceánparti hangulatot varázsolnak a kontinens közepére: a komplexumban felépítendő szállodáknak mind az ezer szobája az 5000 négyzetméteres mesterséges tenger felé néz majd. Állítólag lesz mesterséges szél is, de Tamás szerint egyelőre semmi sem működik, például az óriáskivetítőn sem megy a Nap fel és le. A strand sincs még nincs nyitva, később 160 jüan, vagyis hatezer forint lesz a belépő.

„Még nincs készen az egész pláza, a baloldali szárny csak augusztusban nyit, és a jobb oldali nyitva levő szárny felső emeletének éttermei közül is csak egy-kettő, ha megnyitott. Maga a vízi park is csak nézelődés céljából nyitott ki a korlátig, odáig persze ingyen, de a mediterrán falu és a csúszdák még nem használhatók. Viszont a fogadtatás pazar: hoszteszek és hosztok fogadnak hangos üdvözléssel” – írja Kínában élő olvasónk.

Tamás szerint az eredeti hírrel szemben a speciális lámpák nem a szmog miatt vannak, a páratartalom az, ami miatt művi megoldással kell helyettesíteni a műtengerparton a napsütést. „Csengduban nagy a páratartalom, főként nyáron, ilyenkor nem lehet messzire ellátni. Van szmog persze, de  a szürkeséget a nagy páratartalom okozza, amit erősít talán a szmog. De nem igaz az, hogy csak lámpa mellett lehet látni. A középső hall egésze napfénytető, és készítettem pár fényképet, amin látszik, hogy odakint kék az ég.”

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a kínaiak hogy élik meg, hogy a nagy plázák elveszik a kisboltok életterét. „Az otthoni viszonyok mellett értem a kérdését” – írta Tamás. „De itt, tapasztalataim szerint, nagyobbak a különbségek a luxusplázák és a kisboltok árszínvonala között, nem versenyeznek egymással.”

Rovatok