Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálják megmenteni a Keplert

2013. július 4., csütörtök 11:14

A hónap második felében megpróbálják működésre bírni a NASA bolygókat kutató űrteleszkópját, a Keplert. A távcsőnek négy lendkereke van, ebből kettő tönkrement, így a Keplert nem tudják stabilan pozícióban tartani, hogy elvégezhesse a megfigyeléseit, amelyek alapján a kutatók bolygókat találnak közeli és távoli csillagok körül.

A kommunikáció azonban nem szakadt meg a távcsővel, így a 600 millió dolláros projekt vezetői mindig is reménykedtek abban, hogy még megjavíthatják a lendkerekeket. De legalább az egyiket, hiszen három működő kerék is elég a Kepler navigálásához.

Roger Hunter küldetésvezető kész tervet mutatott be szerdán. A javítást most szimulátorokon próbálgatják a coloradói Boulder központban. Ha minden rendben megy, júliusban élesben próbálják megjavítani a távcsövet.

A Kepler jelenleg energiatakarékos módban van és a tesztek alatt így is marad. Az a legfontosabb most, hogy ne veszítsen sok energiát az űrben. A Kepler a bolygókutatás egyik legfontosabb eszköze, a távcsövet 2009. március 7-én bocsátották fel. Nap körüli, Földet követő pályára állították, hogy a Föld ne zavarja a megfigyeléseket. Elsődleges célja Naprendszeren kívüli bolygók felkutatása volt, csillagok fényességét és a fénycsökkenést méri, ez utóbbi akkor következik be, amikor egy bolygó elhalad a csillagja előtt.

A Kepler eddig 2740 bolygójelöltet fedezett fel, ezek közül több mint százról bizonyosodott be, hogy valóban bolygóról van szó. Adatai alapján csillagászok azt feltételezik, hogy legalább 17 milliárd Földhöz hasonló bolygó létezhet csak a Tejútrendszerben.

Rovatok