Index Vakbarát Hírportál

Jó kezelést kapott a skizoid Windows 8

2013. július 9., kedd 13:34

A háromnegyed éve bemutatott Microsoft Windows 8 béta verziónak tűnik a nemrég megjelent 8.1-hez képest. Kipróbáltuk a rendszer tesztváltozatát, amellyel a Microsoft még mindig egyszerre szolgálja ki régimódi és újító vevőit.

Tavaly októberben a Microsoft egy bátor mozdulattal belépett az érintőkijelzős eszközök világába, de az egyik lába beakadt a küszöbbe; a Windows 8-on megmaradt a régimódi interfész is. Ennek az lett a következménye, hogy sem az újítók, sem a konzervatívabb felhasználók nem voltak igazán elragadtatva az operációs rendszertől, a Microsoft mindkét oldalról kemény kritikákat kapott.

A Windows 8 bizonyos esetekben a felhasználót az új felületre kényszeríti, ugyanakkor számos fontos funkciója kizárólag a régi felületen érhető el. Ennek a skizofrén állapotnak a következménye, hogy sokan egyáltalán nem futtatnak újfajta programokat, a csilivili új felületet csak a hagyományos Asztal betöltésére használják, amihez az elmúlt évek során hozzászoktak.

Nemrég azonban megjelent az újítás következő fokozatának, a Windows 8.1-nak az első kipróbálható változata, amellyel a Microsoft csökkenti a kettősséget és a modern felületet felé tereli az emberek. Persze a régi júzerek panaszait is meghallgatta: jobb egérgombbal a Tálcára kattintva megadhatjuk, hogy a Windows 8.1 a pc bekapcsolása után rögtön a hagyományos Asztalt nyissa meg. Ezen kívül visszakerült a helyére a Start menü régi indítóikonja is.

De szó sincs arról, hogy a Microsoft visszaállítaná a régi Start menüt. A sarokba helyezett ikon csupán a szemünknek segít, hogy gyorsabban megtaláljuk, hová kell klikkelni, de a négyzetekből álló színes kavalkád megmarad. Szerencsére beállítható, hogy a Start gomb megnyomásakor az összes program jelenjen meg, és ha azokat kategóriánként rendezzük el, akkor az Asztalon futtatható alkalmazások kerülnek az első blokkba. Így nagyjából olyan elosztást kapunk, mint a Windows 7-en, csak éppen nem felugró menüben, hanem egy teljes képernyős felületen.

Ez a személyre szabható Start menü nagyon átlátható és logikus elrendezésű, emiatt azoknak is tetszeni fog, akik már használják a Windows 8 modern appjait. Nem kapunk epilepsziás rohamot a különböző méretű, összevissza villogó programindító csempéktől, nem kell az ikonok rendszerezésével bajlódnunk.

Windows = több ablak

A kezelőfelület másik nagy újítása, hogy csökkent a minimális hardverkövetelmény a modern alkalmazások egyidejű megjelenítéséhez. A modern alkalmazások alapvetően a teljes kijelzőt elfoglalják, és korábban legalább 1366×768 pixeles kijelző kellett ahhoz, hogy két appot egymás mellett tudjunk megjeleníteni. És a Windows 8-on ezt is csak úgy tudjuk megtenni, hogy az egyik egy vékonyka csíkon terül el, és csak a másik látható jól.

A Windows 8.1 azonban már 1024×768 pixelen is engedélyezi ezt a nézetet, tehát a régebbi laptopokon és pc-ken is működik. Ráadásul nincs megkötve a kezünk a méretet illetően, tehát akár fele-fele arányban is eloszthatjuk a kijelzőt. Hogy ez miért maradt ki a Windows 8-ból, az teljesen érthetetlen, a modern alkalmazások ugyanis nagyon jól elférnek egymás mellett kisebb felbontáson. Most mindenesetre tudunk egyszerre böngészni és levelezni a modern emailklienssel és Internet Explorer böngészővel is.

Nagyobb felbontáson, például full hd (1920×1080 pixeles) kijelzőn akár négy appot is egymás mellé rakhatunk, kisebb felbontáson örüljünk annak, hogy két app rendben megjelenik. A legjobb az egészben, hogy a modern felületen is billentyűparancsokkal tudjuk átrendezni az ablakokat, tehát a Win-kurzorgombok nyomkodásával lehet becsukni, teljes kijelzőre tenni, vagy jobbról balra átrakni az ablakokat.

Még egy olyan dolog van, ami hasznosabbá teszi a modern felületet. A korábbinál sokkal  több rendszerbeállítás jelent meg a PC Settings nevű menüben, tehát nem kell minden apró-cseprő dolog miatt átugranunk a Vezérlőpultba.

Kérem a képeket!

A Windows 8.1 szorosabbra fűzi a szálakat a felhasználó online Skydrive fiókjával, és nagyon jól látszik, hogy a Microsoft kiemelten fontosnak tartja ezt a szolgáltatást. A beállításai külön menüpontot kaptak, és ez az almenü a harmadik helyen van az eszköz- és a fiókbeállítások után. Már a Windows telepítése után, az első futtatáskor beállíthatjuk, hogy minden fájlunk a Skydrive tárhelyére kerüljön elmentésre.

Bár a Prism-ügy kirobbanása óta ez olyan érzés, mintha postán küldenénk el a személyes doksijainkat az amerikai titkosszolgálatoknak. De aki nagy ívben tojik a magánszférájára és a személyes szabadságára, annak nem jelenthet gondot, hogy mindenről biztonsági másolat készül az online tárhelyre. Természetesen nemcsak az interneten lesznek meg a fájlok, hanem a számítógépünkön is, a Skydrive ugyanis offline módban is működik.

A Skydrive beállításai közé kerültek át a Windows beállításainak szinkronizálását szabályozó kapcsolók is. Ezek teszik lehetővé, hogy amikor új számítógépet veszünk, vagy rendszert frissítünk, akkor a Microsoft-fiókba való belépés után a rendszer rengeteg korábbi beállítást azonnal érvényesítsen. Például a laptopunk ismerni fogja a korábbi gépen/rendszeren használt wifi hotspotokat, és azokra nem kell újból bejelentkezni, emellett a menü elrendezését és a háttérképeinket is át tudja hozni, amennyiben ezt a funkciót nem tiltjuk le.

Azon viszont meglepődtem, hogy éppen a Skydrive egyik kedvenc funkciója lett kivéve a 8.1-ből. A Windows 8 képmegjelenítője még betöltötte a Skydrive-on tárolt fotókat is, ami azért jó, mert a Nokia Lumia telefonommal automatikusan oda töltöm fel a képeket. Így nem kell a másolgatással vacakolni, rögtön meg lehet mutatni másoknak a laptopon a legfrissebb képeket. De a Windows 8.1 képnézegetője csak a helyi képeket listázza ki, az interneten tárolt fotókért előbb be kell lépni a Skydrive alkalmazásba, ami nem olyan szép, mint a Windows 8-as képnézegető.

Hozott tartalom

Mélyebben a Windowsba lett integrálva a Bing webkereső, aminek köszönhetően a start menüben elindított keresések (ehhez csak el kell kezdeni begépelni a kulcsszavakat, amikor nyitva van előttünk a menü) webes találatokat is eredményeznek. Így történhet meg, hogy a „maps” szóra kiadott találati listán egymás mellé kerül a Windows 8.1 beépített térképe, a Character Map, egy saját dokumentum, valamit a Bing első találata: a Google Maps. Ezt nevezem én függetlenségnek, amikor a fő rivális térképét ajánlja a Microsoft!

A Google Maps még mindig egy kicsit jobb, mint a Bing Maps. Úgy látszik a Nokiával kötött stratégiai partnerszövetség még nem eredményezett látványos újításokat. Én legalábbis azt várnám, hogy amint a Windows Phone rendszerű készülékeken, úgy a pc-s Windows 8-on is előre le lehessen menteni a háttértárra a térképeket, hogy offline módban tudjunk helyeket keresni és navigálni. Ez egy laptopon nem annyira fontos, de a Windows 8.1-es tableteken életbevágó lenne.

A beépített kiegészítő szoftverekben is történtek apróbb változtatások. A Windows Store szoftverboltban kifinomultabb, jobb klikkel tudjuk kiválasztani a kategóriákat, és engedélyezhető az appok automatikus frissítése. Az Internet Explorer kiegészült egy Reading List nevű alkalmazással, ami sajnos mást csinál, mint amit a neve sugall. Azt hittem, hogy cikkeket menthetek le vele későbbi, akár offline olvasásra, de ehelyett csak a könyvjelzőket tudjuk elmenteni egy mutatósabb felületen. Ami egyáltalán nem nagy szám. Ugyanitt elmenthetünk térképeket is, de természetesen ezek is netkapcsolatot igényelnek.

Az előző csak béta volt?

Összességében az a benyomás, hogy a Microsoft Windows 8 csak egy béta verzió volt, pontosan úgy, mint a Windows Vista esetében, amelynek a tovább finomított, használatra kész verziója a Windows 7 lett. A Windows 8.1 nagyjából olyan, mint amilyennek a Windows 8-nak lennie kellett volna. Ezzel a rendszerrel már sikeres lehet a Windows a táblagépek piacán, de ez csak részben köszönhető a Microsoftnak. Nagy szerepe lesz a sikerben az őszre szélesebb körben elterjedő Intel Haswell platformnak is, amely a jelenlegi 4-5 óráról remélhetőleg 8-9 órára is fel tudja majd tornászni a windowsos tabletek élettartamát.

A Microsoftnak a hardvergyártókkal közösen azt is el kell érnie, hogy amikor piacra dobnak egy 64 gigabájtos tabletet, akkor azon ne csak 30-40 gigabájt szabad tárhely álljon a felhasználó rendelkezésére. Egy 64 gigabájtos iPaden a szabad tárterület nagyjából 57 giga, tehát a felhasználó több tíz gigabájttal nagyobb helyet kap a saját fájljainak, szoftvereinek.

Árérzékeny kérdések

A legtrükkösebb feladat viszont az, hogy még több minőségi alkalmazás készüljön a Windows 8-ra. Az alkalmazásoknak nemcsak a kezelőfelületét kell a modern rendszerhez igazítani, hanem az árazását is. Például rá kellene venni a a szoftvergyártókat, hogy a Windowsra kiadott alkalmazásaiknak készítsék el az olcsóbb, tabletre szánt változatát is, amelyek miatt az emberek nagy része most inkább az Androidot vagy az iOS-t választja.

Nagy kérdés, hogy amíg a Windowson egyszerre elérhető a régi és az új interfész, addig a szoftvergyártók hajlandók-e lemondani brutálisan magas árakról, hogy a júzereknek tizedannyiba kerülő, kevésbé összetett, viszont sokkal többféle alkalmazást adjanak. Jól mutatja a különbséget az Electronic Arts által kiadott Sims 3, aminek a teljes verziója több mint 12 ezer forint, míg az Androidon futó, alkalmi játékosoknak szánt Sims 3 Freeplay tök ingyenes. Az Apple és a Google együttesen már a százmilliárd darabos szoftvereladás felé közelít a táblagépek és okostelefonok két vezető platformjával, ami azt bizonyítja, hogy a probléma valós, és a Microsoftnak muszáj lesz megküzdenie vele.

A Windows 8.1 Preview változata a Microsoft weboldaláról szabadon letölthető és kipróbálható. De azt tudni kell, hogy ezt a verziót nem lehet törölni, és visszaállítani helyette az előző Windowst, és valószínűleg nem lehet majd frissíteni a végleges verzióra.

Rovatok