Index Vakbarát Hírportál

Az Apple megint a Samsungtól rendel csipeket

2013. július 15., hétfő 16:13

A Korea Economic Daily jelentése szerint az Apple és a Samsung ma megállapodást írt alá egymással, hogy a jövőben az A9-es csipeket a Samsung fogja szállítani az iOS-készülékeknek, vagyis az iPhone-oknak és az iPadeknek.

A Samsung 2007 óta szállította a csipeket az Apple-nek, a két cég évi több milliárd dollár értékben volt egymás üzleti partnere. Aztán a tavalyi nagy vitájuk és hónapokig tartó pereskedésük után az Apple a tajvani gyártó Taiwan Semiconductor Manufacturingot (TSMC) választotta, ők gyártják 2014-től a csipeket. A mostani megállapodás a Samsung és az Apple között 2015-től szól.

Az egyezség fényében nem egyértelmű, hogy mindkét gyártó az A9-es csipeket fogja-e gyártani, vagy a tajvani cégé lesz az A8-as csip és a Samsung kapja az A9-et. A megállapodás anyagi részéről sincs hír, de becslések szerint milliárd dolláros nagyságrendő lehet az üzlet.

Az Apple többször is megpróbálta csökkenteni függését a Samsungtól, ennek eredménye a TSCM-mel való megállapodás is. Tavaly többször felröppentek olyan hírek is, hogy a kijelzőket gyártó Samsung Display mondja fel a megállapodást, de ezt nagyon gyorsan cáfolták. A Samsungnak hatalmas bevételt jelentenek az Apple megrendelései és az Apple-nek is megéri, hogy egy jól bejáratott, hozzáért cégtől kapja a csipeket és az egyéb alkatrészeket.

Rovatok