Index Vakbarát Hírportál

A Google nem teszi feketelistára a Pirate Bayt

2013. szeptember 11., szerda 13:17

A BPI zeneipari csoport arra kérte a Google-t, hogy szűrje ki találati oldalalaiból a Pirate Bay főoldalára mutató linkeket. Nem ez az első ilyen eset, a nagyobb stúdiók és zenekiadók több millió kérést intéznek a Google-hoz havonta, hogy vegyenek le valamilyen jogsértő tartalomra mutató linket.

Az egyik legaktívabb ezek közül a BPI (British Phonographic Industry), az elmúlt egy évben harmincmillió url-t küldtek a Google-nak, amit blokkolni szerettek volna. A Google majdnem minden esetben teljesítette a kérést.

A múlt héten érkezett 2056 kérésből a Google egyet nem teljesített, ez az url ugyanis a Pirate Bay főoldalára mutatott, amelyen semmilyen illegális tartalom nincsen.

A kérdés nem egyszerű, hiszen az oldalon több ezer torrentet érhetnek el a felhasználók, de magán a főoldalon nincsen semmilyen ilyen link. A Google szerint a Pirate Bay főoldala ártalmatlan és most is elutasította a kérést.

Ez nem az első alkalom, hogy a Google-t arra kérik, vegye ki találati listájából a Pirate Bayt. A Négy évvel ezelőtt az amerikai szerzői jogi törvényre hivatkozva ki is tiltották a találati listáiból, de pár óra múlva belső kommunikációs hibára hivatkozva, sűrű bocsánatkérések közepette feloldották a cenzúrát.

Rovatok